1.1: Uvod

Dobrodošli na onlajn kurs dekonstrukcije medijskih poruka!

Kroz dugogodišnje iskustvo smo naučili da su propaganda, dezinformacije i lažne vesti bili deo svakodnevne rutine za novinare i građane u regijama poput Istočne Evrope, bivših regija Sovjetskog Saveza i centralne Azije i pre nego što je izraz fake news – “lažne vesti” – postao poznata fraza.

Naslovi su, međutim, prouzrokovali snažan odgovor novinarskih stručnjaka. Zahvaljujući brojnim inicijativama, konačno imamo priručnike i druge resurse visokog kvaliteta. Projekat “Debunking Dissinformation” primarno je realizovan u Češkoj Republici gde je započeta realizacija ovog kursa.

Kurs je bio namenjem medijskim edukatorima i studentima. U kasnijoj fazi projektne realizacije ovakav kurs preveden je i adaptiran na srpski jezik i njega su pohađali profesori medijskih studija ali i sami studenti.

Naučili smo mnogo i sve to smo sakupili na jedno mesto za vas. Kurs se sastoji od znanja stručnjaka i praktičnih radionica koji možete da uradite bilo kad. Samo pratite lekcije. Do kraja kursa ćete imati bolje i jasnije razumevanje o fenomenu dezinformacija i propagande. I, što je još važnije, bolje ćete razumeti poznatu frazu “fake news”.

Za kraj bismo želeli da se zahvalimo našim kolegama sa Firstdraft.com koji su nam odobrili korišćenje mnogih njihovih resursa i Američkoj Ambasadi u Češkoj koji su nam pomogli oko finansiranja.

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA

Slični članci

Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.