3.2: Radionica proveravanja činjenica sa Alasterom Ridom

Alaster Rid (Alastair Reid) je novinar specijalizovan za sakupljanje vesti sa društvenih medija i njihovu digitalnu verifikaciju. Do nedavno je radio kao urednik “FirstDraftNews” (Lista za proveru – Prvi nacrt), međunarodne neprofitne organizacije koja obučava novinske organizacije i novinare u navigaciji vestima na internetu. Pre toga je bio urednik journalism.co.uk, vodeće evropske publikacije o razvoju digitalnog
novinarstva.

Uz Alastera u radionici učestvuje i Fergus Bel (Fergus Bell), iskusni novinar, urednik i vodeći stručnjak za digitalno prikupljanje vesti  i verifikaciju sadržaja postavljenog od strane korisnika. Takođe, osnivač je savetovališta za medije “DigDeeperMedia”. Fergus je radio u poslovnim kao i uredničkim aspektima industrije vesti, pre toga je vodio partnerska udruženja za novinare i inovacije u digitalizovanom novinarstvu, “SAM Desk”-u i bio urednik za “the Associated Press”.

Drugi Alasterov gost je Kler Vardl, glavna urednica sajta firstdraft.com i izvršni direktor “First draft”-a, neprofitne organizacije posvećene pronalaženju rešenja i rešavanju izazova vezanih za poverenje i istinu u doba digitalizacije. Kler je bila direktor istraživanja u Tou centru za digitalnu žurnalistiku na Univerzitetu Kolumbija, odseku žurnalistike, a bila je i na čelu agencije za izbeglice Ujedinjenih Nacija i urednik vesti za “Storyful”. Ona je jedan od vodećih stručnjaka za sadržaj generisan od strane korisnika i vodila je dva bitna istraživačka projekta koja se bave time kako ovaj proces izgleda u različitim medijskim agencijama. Takođe radi i za Savet za globalnu agendu svetskog ekonomskog foruma u odseku za budućnost zabave i informacija.

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.