Predavanje br. 3

Vodič za različite alate i tehnike koje se koriste za identifikaciju dezinformacija, koji uključuje: pronalaženje originalne verzije slike ili video zapisa, istraživanje izvora

Kako pronaći originalnu verziju fotografije ili video sadržaja i istraživanje izvora.

Da li je pred vama ORIGINALNA verzija?

  • Pretraga uz pomoć Reverse image search daje identične fotografije indeksirane na internetu pre nego što se odigrao događaj koji je u pitanju.
  • Pretraga uz pomoć Reverse image search daje slične rezultate u koje uključuje identične karakteristike fotografije, nagoveštavajući da se radi o montiranoj fotografiji.
  • Pretraga po datumima na svakoj od društvenih mreža otkriva da je to prva od mnogih podeljenih na internetu, ali za to još niste dobili potvrdu od osobe koja je postavila.
  • Niste pronašli druge verzije na internetu i osnovna provera senki i odraza ukazuje da nije manipulisano fotografijom
  • Dobili ste je direktno od izvora sa kojim ste sami razgovarali.

 

Da li znate KO je snimio fotografiju?

  • Dobili ste je mejlom od anonimnog pošiljaoca ili od anonimnog čet korisnika.
  • Postavljena je na društvenu mrežu, ali korisničko ime se ne pojavljuje nigde drugo na internetu. Kreator sadržaja želi da ostane anoniman.
  • Uz pomoć pretrage na osnovu punog imena, fotografije na profilu korisnika i/ili utvrđivanjem ko je vlasnik domena bloga ili sajta, uspeli ste da identifikujete izvor.
  • Uz pomoć društvenih mreža uspeli ste da kontaktirate sa izvorom kako biste potvrdili da je on(ona) autor fotografije.
  • Razgovarali ste sa izvorom i njegovi (njeni) odgovori su u skladu sa informacijama koje ste dobili proverom EXIF[1] informacija, meteorološkim izveštajem i proverom digitalnog traga izvora.

Detaljnije o alatima koji se koriste i o njihovoj primeni na konkretnim primerima pogledajte u ovom video predavanju:

[1] EXIF je skraćenica za Ekchangeable Image File, format koji je standard za čuvanje informacija o razmeni podataka u digitalnim fotografijma pomoću JPEG kompresije. Skoro sve nove digitalne kamere koriste EXIF dodatak, čuvajući informacije o fotografiji kao što su brzina zatvarača, kompenzacija ekspozicije, F broj, koji je sistem merenja korišten, da li se koristio blic, ISO broj, datum i vreme kada je slika snimljena, pomoćna sočiva koja su korišćena, rezoluciju. Neke fotografije mogu čak i da skladište GPS podatke, tako da možete lako da vidite gde su snimljene.

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.