Tanjug izmislio razloge za bojkot lokalnih izbora

Agencija Tanjug objavila je 7. decembra vest da Pokret slobodnih građana (PSG) i Narodna stranka (NS) neće učestvovati 24. decembra na lokalnim izborima u pet opština – Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac, jer Srpska napredna stranka ima većinu u tim mestima te da su zato ti izbori nepotrebni, i da se zakazuju “u susret” beogradskim izborima“.

Tačno je da su te dve političke organizacije saopštile istog dana da neće učestvovati na tim izborima, ali razlozi za to su izmišljeni.

Pokret i Stranka u svojim saopštenjima, ni u jednom trenutku, ne navode političku premoć Srpske napredne stranke kao razlog za bojkot lokalnih izbora i da su iz tog razloga izbori nepotrebni, već odluku obrazlažu nepostojanjem uslova da se oni održe na legitiman način.

Tanjugovo tumačenje dva saopštenja problematično je jer neprenošenjem saopštenjâ dveju političkih opcija, delimično ili u njihovoj celosti, ta agencija ne ispunjava svoju ključnu ulogu – informisanja građana. Ukoliko su već pribegli interpretaciji saopštenja, to i dalje znači da suština mora da ostane ista kao u originalnom tekstu, a ne da se izvorni sadržaj iskrivljuje.

Ovakvom formulacijom Tanjug je stao na stranu vladajuće stranke i u startu joj dao prednost, što jedan medij ne bi smeo da radi.

Tanjugovu vest, u njenom izvornom obliku i bez dodatnih izmena u naslovima, preneli su portali Blic i RTS (Radio televizija Srbije), dok su mnogobrojni tabloidi iskoristili prostor na svojim portalima za slobodnije tumačenje tih saopštenja.

Čuvajući suštinu poruke koju je proizvoljno kreirao Tanjug, Telegraf i Informer su menjali samo naslove te vesti, dok je sam tekst isti kao i Tanjugov.

  • Telegraf : Janković i Jeremić neće na izbore u pet opština: SNS tamo već ima većinu
  • Informer: POBEGULJE! Janković i Jeremić neće na lokalne izbore u pet opština!

Portali Alo i Srbija danas ukrstili su Tanjugovu dezinformaciju i tabloidno izveštavanje.

  • Alo: PRPA Janković i Jeremić se uplašili od Vučića

Na sajtu ovog dnevnog lista nalazi se i dodatak kojim počinje vest: „Zbog toga što su uvereni u ubedljivu pobedu SNS Janković i Jeremić odlučili da ne idu na lokalne izbore.“

  • Srbija danas: NEBITNI SU: Janković i Jeremić najavili da bojkotuju izbore u pet opština, a u stvari njih bojkotuje narod

Ovaj naslov sledi i dodatak „Totalno propali“ nakon kojeg sledi preformulisana Tanjugova rečenica: „Na ovakav korak, oni su se očigledno odlučili zato što nemaju podršku građana, i zato što im je rejting u tim opštinama toliko nizak da skoro da ne postoje.“

Ovakvim kreiranjem naslova i vesti a povodom saopštenja Pokreta slobodnih građana i Narodne stranke pomenuti mediji su iskrivili činjenice, izmislili razloge za njihovo neučestvovanje na lokalnim izborima i doveli čitaoce u zabludu, što zabranjuju i Kodeks novinara Srbije i Zakon o javnom informisanju i medijima.

Autor: Nikola Maticki 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*