Mediji pre Evropske unije oduzeli Poljskoj pravo glasa


Naslovi koji čitaoce obaveštavaju da „Zvanično: Evropska unija ukida pravo glasa Poljskoj“ pojavili su se 20. decembra na velikom broju portala u Srbiji i zemljama regiona.

Varšava Foto: Wikimedia

Ovakvi naslovi su netačni i iskrivljuju tvrdnje iz vesti agencije Beta, koju su ostali mediji u ovom slučaju uglavnom prenosili. U vesti je objašnjen proces na osnovu kojeg se može zaključiti da je Evropska komisija zapravo tek otpočela proceduru koja može, ali i ne mora, dovesti do suspenzije poljskog glasa u Savetu Evrope, kao i da poljska vlada ima tri meseca da revidira problematičnu reformu pravosuđa.

Birokratski jezik Evropske unije koji mediji prenose, a kojim obiluje i ova vest, nije dovoljno jasan da ispravi štetu, načinjenu bombastičnim i manipulativnim naslovom.

Mediji nisu u obavezi da koriste agencijske naslove u vestima koje preuzimaju. Slučajevi poput ovog, gde se izvorni naslov „Pokrenuta kaznena procedura EU protiv Poljske zbog stanja u pravosuđu“ nepažnjom, nestručnošću ili neprofesionalnošću menja do tačke kada utiče na sadržaj vesti i tako netačno informišu javnost i prave teško popravljivu štetu.

Satima nakon objavljivanja, nekoliko većih portala uvidelo je grešku i promenilo naslov, ali je vest, predstavljena kao udarna, već bila proširena i sa netačnim naslovima objavljena na mnogim manjim portalima.

Promena je uočljiva obraćanjem pažnje na link na kojem se vest nalazi, a proverom smo utvrdili da je drugačiji od prvobitnog. Čak i ukoliko uredništvo medija promeni naslov, tekst linka ne menja se automatski, pa je moguće videti prvobitan naslov teksta.

Na ovaj način uočljiva je izmena naslova na portalima N1, Novosti i Politika. Navođenje poljske novinske agencije PAP kao izvora vesti da „EU ukida pravo glasanja Poljskoj” takođe sadrži elemente dezinformacije na portalu N1, budući da izvorna vest te agencije ne sadrži takvu tvrdnju.

Portal B92, sa kojeg su mnogi manji portali preuzimali vest o Poljskoj, ne koristi linkove koji sadrže tekst naslova. Ipak, korišćenjem programa Wayback Machine, na neprofitnom sajtu archive.org, koji pravi skrinšotove sajtova širom sveta i smešta ih u svima dostupnu arhivu, utvrdili smo da je i na ovom portalu promenjen prvobitni naslov.

Neki portali u Srbiji nisu menjali naslove ni nakon što su ostali to učinili.

Nedeljnik: Varšava kažnjena: Evropska unija ukida pravo glasa Poljskoj

Informer: Evropska komisija: Evropska unija ukida pravo glasa Poljskoj!

Portal 021: Prvi put u istoriji: Evropska unija oduzima pravo glasa Poljskoj

Pogrešno su informisani i građani u regionu, naslovima na portalima Radio televizije Republike Srpske (RTRS), Vijesti, Buka i preko brojnih manjih portala. Bigportal.ba je tako Poljsku doveo pred svršen čin saopštivši da je „Zvanično: Evropska unija ukinula pravo glasa Poljskoj”, navodeći B92 kao izvor vesti.

Nikola Maticki, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA