Objavili stare fotografije kao današnje i sa pogrešnog skupa


Više nacionalnih medija, uključujući RTS, Blic, Pink, Večernje novosti i Politika objavilo je vest da je Jelisejska palata objavila fotografije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Gotovo svi mediji koji su vest preneli, kao izvor navode Tanjug ili jedni druge, a Tanjugu je izvor pres služba predsednika Srbije a ne Jelisejska palata.

Neki mediji su težili da objavljivanje fotografija predstave ekskluzivistički i senzacionalistički, a posebno je problematično to što neke od fotografija koje su mediji prenosili nisu ni od tog dana, niti sa tog događaja.

U najmanje dva potvrđena slučaja, portala Pink.rs i portala Srpskog telegrafa Republika.rs, navedene su fotografije koje su načinjene 11. decembra, odnosno 5 dana ranije.

Fotografija koju su koristili Pink i Srpski telegraf, koristili su ranije Studio B i Pink u vestima objavljenim 12. decembra, a fotografiju istog trenutka iz drugog ugla objavio je Christophe Archambault za AFP 11. decembra.

Fotografije koju su koristili Pink i Srpski telegraf nema u bazi Tanjugovih fotografija sa bilo kog od ova dva događaja.

Autor: Lazar Čovs

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA