Slovenački turizam ne cveta zbog Melanije Tramp


Nekoliko medija u Srbiji, između ostalih Tanjug, i portali javnih servisa Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, objavilo je 19. decembra vest pod naslovom „Slovenački turizam procvetao zbog Melanije Tramp“,  za koju se ispostavilo da je pogrešno prenesena vest agencije Rojters.

Screenshot sajta Radio televizije Srbije. Melanija Tramp.

Nešto živopisniji u greškama bili su Blic „Rekordna godina slovenački turizam procvetao zbog Melanije“ i Kurir „Turistički bum: Zbog Melanije Tramp svi hrle u Sloveniju“.

Konfuzija je nastala Tanjugovim prenošenjem izvornog Rojtersovog lida koji glasi: „Slovenija, rodna zemlja prve dame SAD Melanije Tramp, očekuje da prihodi od stranih turista porastu za devet odsto ove godine i za najmanje pet odsto u 2018. godini, izjavio je u utorak slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.“

Rojters je ime Melanije Tramp koristio da bi čitaocima širom sveta, koji možda nisu čuli za Sloveniju, objasnio o kojoj zemlji je reč, dok Tanjugova formulacija prve Rojtersove rečenice ukazuje na to da je jačanje slovenačkog turizma zasluga Melanije Tramp: „Slovenija, kao mesto rođenja prve dame SAD Melanije Tramp, očekuje devetoprocentni rast prihoda od dolazaka stranih turista u ovoj godini, i petprocentno povećanje prihoda u 2018. godini, izjavio je danas slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.“

Odluka uredništva Tanjuga da naslov teksta sadrži nedokazivu tvrdnju dodatno je doprinela dezinformativnosti njihove verzije vesti.

Budući da građani Srbije znaju gde je Slovenija, pojašnjenje u Tanjugovoj vesti je suvišno, a dodatni legitimitet dezinformaciji daje impliciranje da je ove reči izgovorio slovenački ministar.

Na konferenciji za novinare, ministar Zdravko Počivalšek nije pominjao Melaniju Tramp, već je naveo da „četvrta uzastopna godina porasta broja turista nije slučajnost, već rezultat pažljivo planirane strategije“ .

Ime Melanije Tramp na toj konferenciji zapravo pominje direktorica Slovenačke turističke organizacije Maja Pak, ali u kontekstu povećanog interesovanja stranih novinara za zemlju nakon što je Slovenka postala prva dama Amerike.

Imali smo veliko interesovanje međunarodnih novinara zbog prve dame SAD-a i uspeli smo da predstavimo Sloveniju kao atraktivnu, ‘zelenu’ zemlju“, rekla je Pak.

Iako je, prema zvaničnim podacima, broj stranih novinara u Sloveniji ove godine porastao za 17 odsto, a broj turista iz Sjedinjenih Država za 23,4 odsto, uzročno posledični odnos dolaska Melanije Tramp na mesto prve dame i porasta u broju turista neće biti dokaziv, sve dok turisti, u zvaničnim dokumentima pre ulaska u zemlju, ne budu navodili razlog svoje posete.

Pored toga, faktori poput globalnog porasta broja turista, uz dezinformacije i senzacionalizam domaćih medija, čine vest o tome da industrijska grana države cveta zbog jedne osobe, lažnom.

Nikola Maticki, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Kurira ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA