Njujork tajms ne tvrdi da je Vučić zaštitnik kosovskih Srba

Nakon posete predsednika Srbije Kosovu i Metohiji, američki dnevni list „Njujork tajms“ objavio je opsežan izveštaj o tom događaju, a „Pink“, „Večernje novosti“, „Informer“ i „Kurir“ prilično slobodnu interpretaciju pomenutog izveštaja.

Sva tri medija u naslovu prenose kako „Njujork tajms“ naziva Vučića „glavnim“, odnosno „centralnim zaštitnikom Srba na Kosovu“. Međutim, novinari ovog američkog dnevnika ne pominju u tom kontekstu kosovske Srbe u celini, već srpske poslanike u kosovskom parlamentu. Doslovno, u originalnom tekstu se navodi da Vučić „održava jake veze sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, te da se „smatra ključnim zaštitnikom srpskih političara u Parlamentu Kosova“.

Iako na prvi pogled može delovati da je reč tek o finesi, postoje najmanje dva činioca koja ovu suptilnu manipulaciju čine značajnom:

(1) Vučićeva poseta Kosovu dobila je veliki medijski publicitet, pogotovo na TV Pink, gde je tom događaju posvećen višesatni direktni prenos. Vučić je u svim navedenim medijima predstavljen kao zaštitnik Srba na Kosovu. Na naslovnoj strani „Kurira“ je 21. januara kao udarni objavljen naslov „Vučić: Morate opstati na svom ognjištu, Srbija je uz vas“. „Večernje novosti“ na svojoj naslovnici u sličnom duhu objavljuju Vučićevu izjavu „Morate da ostanete, Kosovo je vaša kuća“, dok „Informer“ ide korak dalje, tvrdeći „Vučić sprečio rat na Kosovu“. Može se zaključiti da je izvod iz „Njujork tajmsa“ prepravljen kako bi postao kompatibilan sa ovakvim vidom izveštavanja.

(2) Predsednik Srbije Aleksandar Vučić našao se početkom septembra 2017. godine na meti kritika dela javnosti zbog sumnje da je uticao na Srpsku listu da u kosovskom parlamentu podrži vladu Ramuša Haradinaja, kojeg Srbija sumnjiči za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima tokom 1998. i 1999. godine. „Njujork tajms“ – kao što smo videli – naziva Vučića zaštitnikom srpskih poslanika u kosovskom parlamentu, što je tvrdnja koja bi u delu javnosti mogla da bude negativno interpretirana. Naposletku, „Pink“, „Novosti“, „Informer“ i „Kurir“ odlučuju da ocenu „Njujork tajmsa“ prekroje tako da joj kontekst bude nesumnjivo pozitivan, te Vučić postaje „centralni zaštitnik Srba na Kosovu“.

Zanimljivo je primetiti i to kako „Informer“ naglašava da je „Njujork tajms“ ugledni američki list, dok je samo nekoliko meseci ranije pridev „američki“ upotrebljavao u značenju „plaćenički“, u nameri da diskredituje TV N1. 

 

Ekipa FakeNews Tragača

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.