Najave trovanja zemlje, vode i ugroženosti cele nacije bez dokaza


Nakon vesti da je više od hiljadu tona mogućeg toksičnog otpada pronađeno u petak 26. januara u novosadskoj Industrijskoj zoni, na prostoru bivše “Hemijske industrije Novi Sad” (HINS) zbog čega je uhapšen zakupac tog skladišta, vlasnik “Step Trans” Jovica Stepanov, nekoliko medija iskoristilo je tu informaciju za širenje lažnih vesti, senzacionalizma i najave da će nam zbog opasnog otpada “deca umirati od raka”.

Portal Vesti-online.com objavio je u nedelju 28. januara vest pod naslovom “Srbiji truju i zemlju i vodu” što se kasnije u tekstu na tom sajtu više nigde ne pominje i ne dokazuje da je tako.

Dan ranije, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Vladimir Galić izjavio je za Tanjug da su uzimali uzorke otpada i poslali ih na analizu, koju, kako je rekao na zahtev Tužilaštva radi Institut za zaštitu na radu.

“Ja očekujem za sedam dana da ćemo imati hemijsku analizu tog opasnog otpada, znači o čemu se radi. U zavisnosti od toga mi ćemo dalje pokrenuti mere za zbrinjavanje takvog otpada” izjavio je Galić.

Najavio je i analize podzemnih voda na toj lokaciji, kako bi se utvrdilo ima li zagađenja.

“To radi vodna inspekcija, ali ćemo mi uputiti zahtev odmah u ponedeljak da se bavi i takvom analizom. Zašto vam to kažem, postoji mogućnost da postoje i određeni bunari pored koji sumožda zagađeni ovakvim opasnim otpadom. Da li je to tačno ili nije, ne znam, moja dužnost je da proverim. Proverićemo i radićemo dalje. Ono što je bitno reći za građane Novog Sada kada su u pitanju uticaji takvog otpada na podzemne vode, jeste reći da se izvorište sa kog Novi Sad crpi pijaću vodu nalazi više kilometara udaljeno odatle sa druge strane reke Dunav” rekao je Galić Tanjugu.

Najavama ugroženosti cele nacije, zbog pronalaska tog otpada, na senzacionalistički način bavi se danas list Kurir, i na portalu i u svom štampanom izdanju, ali sa razlikama u ta dva teksta.

Članak na portalu objavljen je pod naslovom “U SRBIJI 100.000 TONA KANCEROGENOG OTPADA  Ministar: Ugroženo zdravlje cele nacije”

Naslov navodi na to da postoji dokaz ili nečija tvrdnja da u Srbiji ima upravo toliko tona otpada i da zdravlje cele nacije zaista jeste ugroženo. Međutim, izjava ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, koju prenosi taj sajt glasi drugačije.

“ Verujem da su podaci da u Srbiji ima oko 100.000 tona opasnog otpada tačni. Država radi na tome da se pronađe taj otpad i da se odgovorni kazne. Mislim da smo na dobrom putu da otkrijemo te lokacije i da u ovoj državi svi počnu da shvataju da je to upravo najveći zločin zločin prema prirodi i prema zdravlju stanovništva. Pitanje ekološke bezbednosti je pitanje zdravlja čitave nacije i budućnosti – naglasio je Goran Trivan.”

Pozivajući se na Kurir, ovakvu vest preneo je i portal S media, dok je slobodnom tumačenju ministrove izjave pribegao i Telegraf.rs tvrdeći, bez dokaza, da se “skrivena i nepropisno čuvana skladišta otkrivaju svaki dan”.

U štampanom izdanju Kurira, akcenat je na “upozorenju stručnjaka” da će nam “deca umirati od raka zbog opasnog otpada”. Bez navođenja izvora tvrde i da se procenjuje da na teritoriji naše zemlje postoji čak 300.000 tona istorijskog otpada “zaostalog još iz socijalizma, kao i 100.000 tona štetnih sirovina koje su bahati pojedinci zakopali u nimalo bezbednim buradima” .

Ovu tvrdnju potkrepljuju izjavama ministra Trivana kao i profesora Radana Džodića, onkološkog hirurga i direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Prema pisanju Kurira on je rekao:

“Među tim otpadom ima i kancerogenog, koji su štetni jer ulaze u vodotokove, zemljište i lanac ishrane. Te štetne materije su produkti opasnog otpada, i kao i derivati nafte, mogu biti opasni i mogu izazvati rak. Ukoliko neki nastave da nepropisno i nelegalno odlažu takav otpad, onda se može povećati broj obolele dece i odraslih od kancera. Svi smo ugroženi! Nedopustivo je da nam neko zatruje zemlju, vodotokove i izvore. To je zločin!”

Dakle, ukoliko je profesor Džodić dobro citiran, nije sa sigurnošću rekao da će, kako je najavljeno u naslovu, “deca umirati od raka” već da se, ako se nastavi nepropisno odlaganje otpada, može povećati broj obolelih od kancera, ali i dece i odraslih.

Vanja Đurić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA