Vic ispisan u svesci predstavljen kao „genijalan odgovor mladog Bosanca“


Medijima u regionu kruži vest o „genijalnom odgovoru mladog Bosanca“ na pitanje sa pismenog zadatka iz matematike. Zadatak glasi: „Babo je pojeo osam kolača. Mama je pojela tri kolača manje. Koliko su kolača pojeli zajedno?“, a odgovor je: „Tepsiju“. Prema tvrdnjama „Telegrafa“, „Blica“, „Kurira“ i još nekolicine medija, taj domišljati odgovor je „nasmejao ceo Balkan“, i sve bi bilo sjajno da nije reč o običnom vicu ispisanom u svesci. I to na linije.

Slika se na internetu pojavila još početkom 2016. godine, a ubrzo ju je na svom portalu preneo Radio Sarajevo, u rubrici „Forwardusha“, posvećenoj viralnim sadržajima duhovite prirode. Međutim, mediji od tada na svakih godinu dana pokušavaju da od te iste slike naprave vest, izmišljajući da je na slici odgovor jednog učenika iz Bosne na pitanje u okviru pismenog zadatka iz matematike. Postoji nekoliko očiglednih signala da je reč o lažnoj vesti:

  1. Sveska sa zadatkom je na linije. Zadaci iz matematike se po pravilu ispisuju u sveskama sa kvadratićima.
  2. Na primeru malog slova „a“ može se uočiti nedoslednost u rukopisu, koji je čas štampani – čas pisani.
  3. U svesci ništa nije ispisano ni iznad ni ispod ovog zadatka, niti na levoj strani. Tekst zadatka je ispisan tako da bude u fokusu, da bi bio uslikan.

FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je neutemeljene navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA