Kosovska policija demantuje da je dala potvrdu agenciji EPA da je na slici Đurićeva ruka


Niko iz kabineta policije nije dao potvrdu agenciji EPA (European Pressphoto Agency) da je na fotografiji ruka direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, koja kroz otvor na policijskom vozilu pokazuje ‘palac gore’, rečeno je redakciji portala Fakenews Tragač u pres službi Kosovske policije.

Zamenik glavnog i odgvornog urednika agencije EPA (European Pressphoto Agency) Gernot Hensel  je ranije danas za portal Raskrikavanje rekao da je “fotograf Valdrin Džemaj  (Valdrin Xhemaj) proverio sa policijom juče nakon što je napravio te fotografije, i oni su mu potvrdili da je reč o ruci Marka Đurića. U tom momentu on nije imao lisice“, a pres služba Kosovske policije je u odgovoru portalu Fakenews Tragač demantovala da je agenciji EPA iko iz policije potvrdio da je na fotografiji ruka Marka Đurića.

Kada je reč o navodu agencije EPA koju je preneo portal Raskrikavanje, da u momentu nastanka sporne fotografije Marko Đurić nije imao lisice na rukama, to u odgovoru pres službe Kosovske policije za Fakenews Tragač nije ni potvrđeno, niti demantovano, već navode da je policija postupala u skladu sa zakonskom procedurom, kao i da je “sve relevantne informacije u vezi sa jučerašnjim dešavanjima, Kosovska policija objavila u svom zvaničnom saopštenju”.

“Kosovska policija je preduzela sve neophodne mere da primeni zakon, u skladu sa važećim procedurama i odlukom države. Nismo kompetentni da tumačimo i komentarišemo medijske objave i fotografije, ali vas uveravamo da je policija preduzela sve neophodne mere u skladu sa standardnim procedurama delovanja, primenjujući zakon i državnu odluku”,  stoji u odgovoru pres službe Kosovske policije.

Podsetimo, agencija EPA objavila je juče fotografiju na kojoj se vidi kako nečija ruka kroz otvor policijskog vozila pokazuje podignut palac, uz opis da se radi o ruci direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, koji je ranije tog dana uhapšen u Kosovskoj Mitrovici, a potom sproveden u Prištinu. Nakon toga, mediji u Srbiji preneli su tu fotografiju uz tvrdnju da je to “lajk” Marka Đurića nakon hapšenja, i opisali to kao herojski čin.

Redakcija portala Fakenews Tragač posumnjala u istinitost takvih tvrdnji, o čemu više možete pročitati u vesti koja je objavljena sinoć na na našem portalu.

Podsećamo i na to da smo pre objave sinoćne vesti kontaktirali i redakciju agencije EPA i fotografa Valdrina Džemaja (Valdrin Xhemaj), koji nam do sada nisu odgovorili na postavljeno pitanje kako su zaključili da se radi o ruci Marka Đurića, a ne policajca iz transportnog vozila.

 

Nevena Bogdanović, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA