Albanci nisu napali sever Kosova tokom Mundijala


Dnevni list „Informer“ objavio je u broju 1866, od 13. juna 2018. godine, tekst pod naslovom „Šiptari napadaju sever Kosova u toku Mundijala?!“, u okviru kojeg se oslanjaju na dojavu neimenovanog izvora koji je imao uvid u dokumenta neimenovanih ruskih službi. S obzirom na to da se Svetsko prvenstvo u fudbalu završilo danas, 15. jula, a da se za vreme takmičenja nisu desili bilo kakvi oružani sukobi na severu Kosova, ovu vest možemo okarakterisati kao još jedno u nizu neopravdano podizanje panike i atmosfere straha putem Informera.

Ovaj dnevni list je, najpre na naslovnoj strani, a potom i na stranama 2 i 3 pomenutog izdanja, tvrdio da „esktremisti u Prištini planiraju da posle 20. juna u jeku SP u fudbalu krenu u napad na sever Kosova. Misle da se tada u svetskim medijima neće dići mnogo buke oko nasilja“.

Informer, 13. jun 2018.

Informerov izvor, koji je – kako se navodi – imao uvid u informacije koje su Informeru dostavile ruske službe, izjavljuje sledeće: „Neki očigledno misle da je onaj trenutak kada je svetska javnost zaokupljena sportom idealan trenutak za pokretanje ratnih operacija. Sada postoje ozbiljne informacije da takav plan imaju i šiptarski ekstremisti i da im je iz SAD sugerisano da sever Kosova reše brzo, za 48 sati, i to u toku Mundijala“.

U tekstu se, u tipičnom maniru Informera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja kao jedini faktor zbog kojeg se Albanci ne usuđuju da napadnu Srbe sa Kosova. „Da su sigurni da se Srbija neće mešati i da Vučić neće narediti vojsci da uđe u pokrajinu, oni bi odavno krenuli na sever. Ali nisu sigurni“, komentariše neimenovani Informerov izvor.

Poseban dodatak ovoj najavi predstavlja antrfile u kojem Informer navodi čitaoce na zaključak da su veliki sukobi u nekoliko navrata otpočinjali za vreme velikih sportskih takmičenja. Tu, između ostalog, piše da je građanski rat u Siriji počeo 15. jula 2012, nakon Evropskog prvenstva u fudbalu. Međutim, takav podatak je u ovom kontekstu dvostruko upitan. Prvo, ukoliko je sukob počeo nakon takmičenja, time Informer ruši sopstvenu tezu da se sportskom priredbom prikriva ratni sukob. Drugo, građanski rat u Siriji otpočeo je 2011. godine, ali tada nije bilo značajnijih evropskih ili svetskih prvenstava kojima bi potencijalno mogla da bude potkrepljena Informerova teza, pa je kao početak rata navedena 2012. godina.

Informer, 13. jun 2018. (stranice 2-3)

U toku ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu domaći mediji objavili su čitav niz lažnih vesti: Kurir je najavio da će Islamska država napasti srpske fudbalere na utakmici Srbija – Švajcarska (link), dok je Blic snimak star šest meseci plasirao kao mundijalski (link), i potom pisao o dešavanjima sa utakmice koja još nije bila odigrana (link). Nakon pisanja FN Tragača, Blic je prvu vest izbrisao, a drugu ispravio. Informer je tvit Borisa Džonsona posvećen sportu protumačio kao političku poruku (link), a slike sa Fejsbuka kao zvaničnu ponudu kompanije Najki Hrvatskom nogometnom savezu (link).

Ipak, lažna vest koja je imala najveći domet bila je ona u kojoj se navodi da je reprezentacija Brazila kamenovana po povratku kući. Na vest sa snimkom starim tri meseca (link) naselo je dvadesetak domaćih medija, a među njima i javni servis, Politika, Danas, Blic, Informer…

 

FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA