Groznica Zapadnog Nila ne prodire duboko u Beograd

U tekstu „OPREZ! Evo na koliko lokacija u BEOGRADU su otkriveni KOMARCI koji prenose GROZNICU ZAPADNOG NILA!” objavljenom 10. jula u novinama i na portalu dnevnog lista „Alo!“ navodi se da je groznica „prodrla duboko u Beograd”, što se može tumačiti kao novi primer širenja panike.

„Alo!” navodi da je virus Zapadnog Nila, koji se prenosi ubodom komarca, u Beogradu otkriven na 21 lokaciji, što jeste tačno, ali je tek u drugoj polovini teksta usput spomenuto da je nakon ponovljenih analiza broj takvih lokacija zvanično nula. Na ovaj način se javnost dovodi u zabludu da joj preti opasnost od epidemije.

U tekstu koji počinje rečenicom „groznica Zapadnog Nila prodrla je duboko u Beograd” citirani su navodi Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, zdravstvene ustanove zadužene za detekciju virusa Zapadnog Nila u populaciji komaraca sa teritorije Srbije, u kojima su navedene lokacije (osam opština) gde su detektovani zaraženi komarci, uz napomenu „da su ekipe sprovele akciju suzbijanja tih insekata”.

“Alo”, br. 3725, str. 12.

Uzorkovanje virusa na osam od 17 opština grada Beograda samo se u najpesimističnijem slučaju može nazvati prodorom, a iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” su tog dana kada je tekst objavljen potvrdili da su na teritoriji grada potvrđena samo četiri slučaja ove bolesti.

U odgovoru na upit koji je FN Tragač uputio Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju potvrđeno nam je da je „prisustvo virusa na teritoriji Beograda detektovano na osam gradskih opština, nakon čega je odmah izvršeno suzbijanje komaraca na tim opštinama isti dan kada su i komarci sakupljeni i obrađeni”, kao i da „u ponovnom sakupljanju komaraca sa tih lokaliteta nakon tretmana virus nije ponovo detektovan”.

U tom odgovoru se dodaje i da Zavod svakodnevno sprovodi analize u toku sezone komaraca, „što je otprilike od aprila do oktobra”, ali su, putem svog veb-sajta, ipak savetovali oprez i korišćenje adekvatnih repelenata na otkrivenim delovima tela, nošenje odeće sa dugim rukavima i nogavicama, izbegavanje boravka u prirodi u večernjim i jutarnjim časovima (kada je i aktivnost komaraca najveća) i izbegavanje neuređenih izletišta i izletišta uz vodu.

Manipulativnu vest o širenju groznice preneli su i portali Srbija Danas i Republika. O senzacionalizmu koji je pratilo pojavljivanje virusa Zapadnog Nila ovog leta u Srbiji pisao je i portal Raskrikavanje u tekstu „Virus od koga nema spasa zapravo izlečiv”, u kome je objašnjeno da „kod većine zaraženih bolest prolazi bez ikakvih simptoma, a da je smrtonosna u manje od jedan odsto slučajeva”.

Mateja Agatonović, FN Tragač