„Afera“ predstavlja američku manekenku kao novinarku Stelu Pecarski


Nedeljnik „Afera“ je u broju 230 od 18. jula objavio tekst „Sumnjivi tenderi“, čija je autorka – navodno – novinarka Stela Pecarski. Uz njeno ime priložena je i fotografija na kojoj se, kako je Fake News Tragač ustanovio, nalazi američka manekenka francusko-venecuelanskog porekla Žoan Pari.

Internet pretragom ustanovili smo da se ime Stela Pecarski ne pojavljuje nigde sem na sajtu nedeljnika „Afera“, gde se ta osoba navodi kao autorka nekoliko tekstova, među kojima su „Sudske jebade: Seksi sudija iz Vranja zataškavala slučaj zbog ljubavne afere sa bratom okrivljenog“ i „Beli Preletačević – poslednja karta u špilu DOS-a“. U štampanom izdanju „Afere“ ime Stele Pecarski ne pojavljuje se u impresumu, među ostalim imenima članova redakcije.

Nedeljnik “Afera”, br. 230, str. 20

Iako danas više nije česta, praksa potpisivanja novinara pseudonimima može se smatrati opravdanom ukoliko postoji strah autora da bi usled otkrivanja identiteta mogao biti izložen pritiscima, ili ukoliko je reč o umetničkom imenu. Podsetimo, i Branislav Nušić se ispod svojih tekstova potpisivao kao Ben Akiba ili Gasarče, ali nije dovodio javnost u zabludu objavljivanjem tuđih fotografija pored svog pseudonima.

Pretragom smo ustanovili da fotografija iz „Afere“ potiče sa sajta Revolve clothing, posvećenog prodaji odeće. Na slici je američka manekenka francusko-venecuelanskog porekla Žoan Pari, poznatija kao Džidži Pari, koja je pre nekoliko godina za pomenutu kompaniju snimila serijal od više desetina slika u različitim odevnim kombinacijama.

Izvor: Revolve clothing

Sličan slučaj dogodio se pre tačno godinu dana, 18. jula 2017. u dnevnom listu Politika, gde je uz tekst „Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena“ bilo navedeno ime izmišljenog doktora Petra Veličkovića, uz fotografiju nemačkog glumca Andreasa Kaufmana, koji je kasnije i tužio Politiku.

Nedeljniku „Afera“ postavili smo pitanje čime opravdavaju ovakav potez, ali do objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor.

Stefan Janjić i Lazar Čovs, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA