Tači se nije zahvaljivao Jeremiću i Tadiću na nezavisnosti


U tekstu pod naslovom „Tači se zahvalio Jeremiću i Tadiću”, Srpski telegraf pripisuje Hašimu Tačiju izjavu koju on nikada nije javno izneo. Tako ovaj tabloid, u tekstu najavljenom na naslovnoj strani izdanja od 23. jula, pogrešno interpretira Tačijevu objavu sa Fejsbuka i citira je na sledeći način: „Stav MSP, iznet na zahtev Srbije, doveo je do jedne od najvećih međunarodnih pobeda Kosova“.

Međutim, u originalnoj objavi na zvaničnom profilu Hašima Tačija Srbija se ni rečju ne pominje, a takođe ni Jeremić ili Tadić. Objava je protokolarnog karaktera, posvećena je osmogodišnjici odluke Međunarodnog suda pravde, kao i Tačijevoj želji da Kosovo postane član Evropske unije, NATO-a i Ujednjenih nacija.

Srpski telegraf, 23. jul 2018, str. 6

Srpski telegraf Tačiju i Haradinaju pripisuje i sledeću izjavu: „Da vlasti u Srbiji 2010. nisu pokrenule pitanje legitimnosti otcepljenja Kosova, danas možda ne bismo bili nezavisna država“. Ovaj navod takođe je u potpunosti izmišljen.

Sličan tekst objavio je i Informer, ali se u toj verziji Tači zahvaljuje samo Jeremiću. Tekst su preneli Republika, Nacionalist, Srpski glas i Kosmopol, a osnovnu dezinfomaciju iz teksta preneo je i Studio B u prilogu emitovanom 26. jula. Obe verzije teksta usledile su nakon što je predsednik Srbije optužio Jeremića i Tadića da su doneli odluku „da upute kretensko pitanje kojim smo dali legitimitet albanskoj nezavisnosti na KiM”.

 

Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA