Ne terorišu Bosanci oružjem, već Informer neistinama


U svom izdanju od 25. jula, u rubrici „Udarne vesti“, Informer je objavio tekst pod naslovom „BRITANCI TVRDE: Bosanci naoružavaju teroriste ISIS“. FN Tragač otkrio je četiri nivoa manipulacije koja se kriju u ovom tekstu potpuno neistinitog naslova.

U prvom delu teksta Informer sumira članak koji je u britanskom listu „Independent“ objavljen nedelju dana ranije. Taj članak posvećen je oružanim listovima za 500 minobacača, proizvedenih u Travniku, prodatih Saudijskoj Arabiji, a pronađenih u podrumu bombardovanog skladišta Al Kaide u Alepu. Drugi deo teksta sadrži izjavu dekana Fakulteta bezbednosti u Banjaluci, sa fokusom na navodnim dvostrukim standardima u BiH, prema kojima se naoružavanje u Republici Srpskoj uvek doživljava kao naoružavanje sa ciljem otcepljenja, a „kad britanski list dokaže prodaju oružja teroristima u Siriji, ni muva se ne čuje u Sarajevu“.

 

Informer, 25. jul, str. 3

 

Za početak, Britanci ne tvrde da Bosanci naoružavaju teroriste Islamske države. U tekstu Roberta Fiska, koji prati otkrića oružanih listova i razgovor sa tadašnjim direktorom travničke fabrike BNT-TMIH koji je oružani list potpisao, ni u jednom trenutku se ne nagoveštava postojanje mogućnosti da je oružje dostavljeno terorističkim frakcijama u Siriji. Minobacači su legalno prodati Saudijskoj Arabiji, što su te 2016. godine učinile na desetine fabrika naoružanja iz Evrope i Severne Amerike. Kako se u tekstu „Independenta“ i navodi, sve isporuke oružja iz BiH kontroliše EUFOR Alteja, odnosno vojne snage Evropske unije zadužene za sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Činjenica da je oružje prodato Saudijcima pominje se u jednom segmentu Informerovog teksta, ali je ovaj podatak u potpunosti zasenjen manipulativnim tehnikama koje čitaoce mogu da navedu na zaključak da BiH aktivno podržava terorističke aktivnosti u Siriji.

Drugo, oružani listovi fabrike iz BiH nisu nađeni u posedu Islamske države, već Al Kaide. Ovakav manjak pažnje redakcije Informera može se objasniti time da je u sistemu ratnohuškačkog diskursa ime Islamske države poslednjih godina ipak za nijansu korisnije od Al Kaidinog.

Treće, Informer navodi dekana Fakulteta bezbednosti u Banjaluci Predraga Ćeranića da komentariše izmišljenu vest, čime i sam dekan – ukoliko je izjava autentična – doprinosi manipulativnom efektu teksta: „Kada RS kupi 2.500 pušaka za potrebe policije, napravi se kampanja koju ne vode samo Bošnjaci, već i srpska opozicija. (…) Međutim, kad britanski list dokaže prodaju oružja teroristima u Siriji, ni muva se ne čuje u Sarajevu!”.

Četvrto, u tekstu se pomenutom izjavom dekana Fakulteta bezbednosti naglavaša navodna podvojenost standarda koji važe za Srbe i Bošnjake, a prećutkuje se jedan podatak iz „Independentovog“ članka koji bi mogao da naruši pomenutu logiku. Naime, novinar Robert Fisk je u ruševinama štaba terorističke organizacije Al Nusra pronašao i priručnike za upotrebu mitraljeza Kojot MO2 i M84, a koje proizvodi srpska „Zastava“. Prema rečima direktora te kompanije za britanski list, „ne postoji bliskoistočna zemlja u poslednjih 15 godina kojoj Zastava nije prodavala oružje. Tako je, istim procesom dedukcije, glavni i odgovorni urednik „Informera“ Dragan J. Vučićević, koji je na dan objavljivanja teksta prvostepeno proglašen krivim za govor mržnje, mogao naložiti svom zaposlenom da sastavi tekst pod naslovom „BRITANCI TVRDE: Srbi naoružavaju teroriste ISIS“.

Tekst u kom se eksplicitno navodi da BiH naoružava DAEŠ i Al-Kaidu objavio je i portal Sputnik, a preneo ga je portal Iskreno.

 

Nikola Maticki, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA