Srpski telegraf izmislio Orbanovu uniju „E6“, ministri je ozbiljno shvatili


Premijer Mađarske Viktor Orban nije najavio nikakav projekat E6 koji bi obuhvatio Srbiju i bio svojevrsna alternativa Evropskoj uniji, kako je to na naslovnoj strani (utorak, 31. jul 2018) objavio dnevni list „Srpski telegraf“. Ovaj tabloid neutemeljeno tvrdi da je mađarski premijer „izneo plan u pet tačaka kojim bi spojio našu zemlju sa Mađarskom, Poljskom, Rumunijom, Češkom i Slovačkom“.

Čitav slučaj poprima novu dimenziju narednog dana, kada ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavljuje za „Srpski telegraf“ da će Vlada Srbije razgovarati o planu koji – kako smo utvrdili – uopšte ne postoji. Iako o ovoj ideji piše samo „Srpski telegraf“, i o njemu nema ni pomena u mađarskim, poljskim, rumunskim, češkim i slovačkim medijima, svoje mišljenje o fikcionalnoj uniji iznele su i ministarke Jadranka Joksimović i Zorana Mihajlović.

 

Transkript

Gostujući u rumunskom gradu Bajile Tušnad (rum: Băile Tușnad; mađ: Tusnádfürdő), gde pretežno žive Mađari, Orban se jeste založio za tesnu saradnju zemalja u susedstvu, ali nije najavio nikakvu „novu uniju“ i projekat s posebnim kodnim imenom.

Iz transkripta Orbanovog govora koji je Kancelarija za međunarodnu komunikaciju Vlade Mađarske dostavila Fake News Tragaču vidi se da u govoru ni jednom rečju nije pomenuta Srbija, kao ni projekat E6.

Rumunija se pominje u kontekstu njenog višegodišnjeg složenog odnosa s Mađarskom, a o Poljskoj (i baltičkim zemljama) je mađarski premijer govorio isključivo kao o prostoru koji, iz istorijskih i geografskih razloga, oseća izvesnu pretnju Rusije. Preostale članice takozvane „grupe E6“ – Češka i Slovačaka – pominju se samo kao zemlje koje, po Orbanu, tu pretnju ne osećaju u takvoj meri.

Odgovarajući na našu molbu da pojasne Orbanove stavove, iz Vlade Mađarske su za FN Tragač rekli da se Orban naknadno dotakao Srbije, ali isključivo odgovarajući na pitanja prisutnih. Tom prilikom on je istakao da „Srbija ne pripada Balkanu, već centralnoj Evropi i da to takođe važi za Crnu Goru“. On je rekao da „Mađarska mora učiniti sve da ove zemlje što pre postanu članice EU“. Drugim rečima, on se založio za pristupanje Srbije već postojećoj organizaciji čiji je Mađarska punopravni član, a ne nekakvoj „novoj uniji“ koju bi predvodio sam Orban.

 

 

Manipulacija

Uprkos tome, „Srpski telegraf“ Orbanov takozvani projekat E6 već vidi kao gotovu stvar i šest centralnoevropskih zemalja naziva „grupom E6“. Naknadni nivo manipulacije beogradskog tabloida postignut je izjavama eksperata koji plan tretiraju na isti način.

U izjavi za „Srpski telegraf“ politički analitičar Branko Radun ustvrdio je „da bi savez šest zemalja imao ogroman ekonomsko-politički potencijal, koji može da bude prava kontrateža Briselu“. Pridružio mu se i profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić koji je procenio da „Srbiji potpuno odgovaraju realisti poput Orbana, Putina, pa i Trampa, kako bi se s njima dogovarala oko pitanja nacionalnog suvereniteta i identiteta na Balkanu“.

Sledećeg dana (1. avgust 2018.) tabloid je nastavio s pričom o „novoj uniji“ i objavio mapu s uokvirenim teritorijama šest zemalja i natpisom: „Zajedničko tržište Nove Evrope 92,6 miliona ljudi“. Komentarišući ovu ideju za „Srpski telegraf“ ministar inostranih poslova Ivica Dačić nazvao je Orbana prijateljem Srbije i rekao da „ideja o savezu šest država može biti dobar predlog za nas, ali će se o tome svakako izjasniti Vlada i naš državni vrh“. S druge strane, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović smatra da „ovo nije ideja protivteže ili zamene za EU, već očekivana reakcija na različite predloge o reformisanju EU“.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović koji je za „Srpski telegraf“ dao izjavu o ovom navodnom planu, za FN Tragač kaže da ga veoma zanima da li je ovo nastavak inicijative Tri mora, koja indirektno ima podršku SAD zbog ruskog ulaska u ovaj deo Evrope: „U izjavi sam rekao da je veoma bitno i potencijalno razrađivanje srednjoevropske koncepcije spoljne politike Srbije, koja je zanemarena u odnosu na balkansku“, kaže Đukanović.

 

Pet tačaka

Govoreći o saradnji zemalja u regionu, mađarski premijer izneo je stav da bi susedne zemlje trebalo da sarađuju tešnje nego ikad, što bi po njemu podrazumevalo „povezivanje gradova brzim prugama i auto-putevima“, koordinaciju bezbednosne politike, kao i međusobne investicije.

„Srpski telegraf“ prenosi da bi „Orbanova grupa E6 predstavljala protivtežu najmoćnijim zemljama Evropske unije, koje sve više insistiraju na odvajanju od manje razvijenih država EU“. List javlja da je predsednik mađarske vlade izneo svoj program u pet tačaka, ali ne precizira šta one tačno podrazumevaju.

Tabloid je prećutao da ovaj plan ne predviđa samo ekonomsku i bezbednosnu saradnju, već se zasniva na kontroverznim ideološkim i vrednosnim pretpostavkama. Iz transkripta Orbanovog govora vidi se da njegova vizija Centralne Evrope u bubućnosti počiva na pet osnova:

  1. Pravo evropskih zemalja da brane hrišćansku kulturu i odbace ideologiju multikulturalizma
  2. Pravo na odbranu tradicionalnog modela porodice i svakog deteta da ima majku i oca
  3. Pravo na odbranu ekonomskog sektora koji je od strateškog nacionalnog značaja
  4. Pravo na odbranu državnih granica i odbijanje imigracije
  5. Pravo evropskih zemalja da insistiraju na principu „jedna nacija – jedan glas“

Na ovom mestu Orban je govorio o Centralnoj Evropi kao jedinstvenom prostoru i nije naveo niti jednu zemlju pojedinačno (pa tako ni Srbiju). Nejasno je kako je to „Srpski telegraf“ došao do takozvane „grupe E6“ u koju nisu uvrštene neke druge centralnoevropske zemlje poput Austrije ili Hrvatske.

FN Tragač uputio je pitanja i drugim akterima koji su za „Srpki telegraf“ komentarisali navodni Orbanov plan, između ostalog Balintu Pastoru i Branku Radunu, ali nam oni do objave ovog teksta nisu odgovorili. Informaciju o nepostojećem planu E6 preneli su i Republika, Kremlin.rs, Na vidiku, Srbin info, Aktuelno, Govori Srbija, Prokuplje online, Pravda…

 

Danijel Apro, FN Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA