Ne, OEBS nije najavio novi rat Rusije i Ukrajine


Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nije objavila da se Rusija priprema za rat u Ukrajini na način na koji su to senzacionalistički interpretirali portali Informer i Republika. „Rusija se priprema za rat u Ukrajini“, objavio je Informer, pozivajući sa na izveštaj SMM-a od 11. avgusta 2018. godine. Ovaj izveštaj beogradski tabloid naziva „šokantnim“.

U dokumentu koji je objavila Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini (SMM) zaista piše da je bespilotno vazdušno vozilo (UAV) otkrilo vojna vozila koja su identifikovana kao ruski sistemi za elektronsko ratovanje, međutim ni na jednom mestu se ne navodi mogućnost oružanog sukoba ili eventualna spremnost jedne od strana na otvoreni rat. Takve ocene, jednostavno, nisu u opisu posla SMM-a.

Odgovarajući na pitanje Fake News Tragača da li je Specijalna misija OEBS-a najavila navodno spremanje Rusije za rat, iz SMM-a su rekli da, u skladu sa svojom misijom, oni prikupljaju bezbednosne informacije na terenu i ne spekulišu tim podacima, kao i da su sve relevantne informacije objavljene u izveštaju. U tom dokumentu se, da ponovimo, ni na jednom mestu ne spominju nečije pripreme za rat.

U izveštaju objavljenom na sajtu OEBS-a piše da je bespilotna letelica 28. jula uočila ruske sisteme za elektronsko ratovanje u blizini ukrajinskog grada Černuhin (64 kilometra jugozapadno od Luganska). Takođe, na istom mestu se navodi da u ponovnom preletu UAV letelice 2. avgusta ovi elektronski sistemi – nisu uočeni.

U pozadini vesti o navodnom ruskom spremanju za rat, Informer se vraća u 2014. godinu i podseća na pad režima bivšeg ukrajinskoj predsednika Viktora Janukoviča. S druge strane, članak u Republici ilustrovan je Tanjugovom arhivskom fotografijom na kojoj se nalaze predsednici Srbije i Rusije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić. Nijedan od ovih ševova država ne spominje se u samom tekstu.

Ovakvim plasiranjem vesti, proizvodi se utisak da je izveštaj objavljen 11. avgusta zaista nekakav sveobuhvatan dokument – onaj „koji je šokirao sve“ – i koji bi mogao govoriti o uzrocima rusko-ukrajinske krize. Međutim, ovde je reč isključivo o redovnom pregledu stanja na licu mesta. U prvoj polovini meseca (avgust 2018) Specijalna misija OEBS-a u Ukrajini objavila je ukupno 15 ovakvih izveštaja.

Jednu rečenicu iz jednog od tih dokumenata dva tabloida protimačila su kao rusku spremnost na rat. Međutim, čini se da u Republici ni sami nisu mogli da se odluče da li je Rusija već spremna ili se tek sprema za rat, pa su prvobitno objavili tekst s gramitički nemogućim naslovom: „Rusija se spremna za rat u Ukrajini“. Dan kasnije odlučili su se za potonju varijantu.

 

Danijel Apro, Fake News Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA