Recikliranje niških Albanaca: 11.000 kao dežurna pretnja


Mediji u Srbiji već pet godina zaredom izveštavaju kako se u Niš „poslednjih godina doselilo 11.000 Albanaca“, nе navodeći pritom nikakav relevantan izvor. Kako je pokazala analiza Fake News Tragača, pri izveštavanju o „invaziji Albanaca“ u Niš uvek se pominje taj jedan te isti broj, koji niti raste niti se smanjuje. Ako se podatak iz 2013. godine o invaziji 11.000 Albanaca ponavlja i ove, 2018. godine, to – upravo suprotno paničnim naslovima tabloida – znači da se Albanci već nekoliko godina više ne doseljavaju u Niš.

[timeline-express]

Nakon jedanaest tekstova u kojima se navodi isti podatak o „okupaciji Niša“, prvobitno objavljen još 2013. godine, Kurir objavljuje sličan tekst, onome od pre pet godina, u kome se takođe napominje da Albanci masovno kupuju stanove u Nišu i okolini, a pozivajući se na nezvanične izvore kažu i da se u Niš doselilo oko 11.000 Albanaca.

Kurirov tekst iz jula 2018. godine preneli su i portali Srbija danas, Realno55, Pravda, Balkan uživo i Dobardan.info. U svim tekstovima se navodi da se „u Niš  prema nezvaničnim informacijama, doselilo oko 11.000 Albanaca, a samo u protekle tri godine njih 1.500 je kupilo stanove u tom gradu”.

U februaru ove godine održan je okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, koji su organizovali Stalna konferencija gradova i opština, radna grupa Vlade Srbije za podršku unutrašnjem dijalogu i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Tada je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, nekadašnja šefica dopisništva RTS-a iz Niša izjavila da „prodaja imanja u unutrašnjosti Srbije Albancima nije nije mit i legenda, već činjenica.”

Ona je ove stavove potvrdila našoj redakciji, pozivajući se – kako kaže – na svoje dugogodišnje novinarsko iskustvo: „Ja sam to istraživala kao novinar dugo godina, za to sam bila nominovana i za nagradu za istraživačko novinarstvo i tada sam došla do takvih saznanja. Došla sam i do advokata koji rade sa njima i do posrednika, ništa tu nije izmišljena varijanta. Dešava se to da na primer ja vama dam pozajmicu, a da biste vi meni to vratili za šest meseci ili godinu dana, vi morate da garantujete nekom svojom imovinom da će to tako biti. Tako stavite tu nekretninu kao vrstu uloga, vi meni ne vratite novac, pa ja vama uzmem kuću, prosto je, nema tu nikakve nelegalne radnje. Advokati o tome vrlo nerado pričaju. Nema ni zvaničnih podataka jer oni ne upisuju te nekretnine u Katastar”, kaže Sotirovski.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Nišu stanuje 243.381 stanovnik, od kojih se samo devedeset sedmoro izjašnjavaju kao Albanci.

Marta Savić, Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je neutemeljene navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA