Izmišljena priča o izmišljenoj tužbi izmišljenog pilota, deo 2


Srpski telegraf je u broju od 10. septembra objavio vest „NATO PSIHOPATA AMERIČKI PILOT TRAŽIO ODŠTETU – Bombama ubijao civile, pa tužio Srbiju zbog preživelih trauma“. Ovo je, podsećamo, vest čiju smo neistinitost utvrdili 8. septembra. Takođe, nakon objave Telegrafa, od ruskog sajta „Panorama“, koji je u maju ove godine lansirao sporni tekst, dobili smo potvrdu da se radi o „parodiji na masovne medije” i da su vest o američkom pilotu u potpunosti izmislili.

U vesti koja je najavljena i na naslovnoj strani, Telegraf ovu ionako apsurdnu „vest“ uspeva da učini još neverovatnijom.  Tako nepostojeću odluku nepostojećeg suda da Republika Srbija nepostojećem pilotu Stivenu Monaganu na ime odštete dodeli 2,15 miliona dolara, komentariše time da su „američki sudovi inače poznati po suludim presudama“, dodajući da to nije čudno u zemlji u kojoj građani tuže „Čips“ pošto su se ugojili.

Srpski telegraf, 10. septembar 2018.

Telegraf ovim povodom uzima izjavu od bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina: „To je i zaslužio. Njegove su bombe ubijale malu decu, nevine civile, rušile mostove… Istraumiran je zbog svojih zločina. Pitao bih ga samo šta je on uopšte tražio u Srbiji. Ovo je legalna država i normalno je da se branimo i da PVO, od kojeg je on istraumiran, gađa avione koji seju smrt. Srbija ne treba i ne sme ništa da plati! Svaki razuman čovek može samo da se nasmeje ovoj tužbi.”

Ostaje nejasno zašto je Telgraf objavio ovu vest, predstavljajući je istinitom, sa bombastičnim naslovom i bombastičnim izjavama Šljivančanina, naročito imajući u vidu da im je Ministarstvo pravde Republike Srbije saopštilo da „ne zna ništa o ovoj tužbi”. Kao sagovornik Telegrafa pojavljuje se i advokat Ognjen Radić, koji ovakvu tužbu komentariše „kao običnu glupost”, objašnjavajući nepostojanje pravnih mehanizama na osnovu kojih bi ona mogla biti validna.

Stupivši u kontakt sa urednicima ruskog portala Panorama, koji je 24. maja kreirao vest, dobili smo potvrdu da je priča o „američkom pilotu koji zbog trauma iz 1999. tuži Srbiju” izmišljena.

U prepisci sa njima, preko ruske društvene mreže VKontakte, rekli su nam da je „Panorama” osmišljena sa namerom da medijske trendove dovede do apsurda i da je „ponekad nesposobni novinari uzimaju za ozbiljno”. Dodaju da njihova satira možda nije uočljiva za novinare iz Srbije koji ne razumeju ruski jezik, ali da u njihovim vestima ima „mnogo nagoveštaja satire” koje bi ruski novinari trebalo da prepoznaju.

Podsećamo, vest „Panorame” od 24. maja su 6. i 7. septembra preneli srpski portali Dnevni žurnal, Intermagazin, Vestinet i Vidovdan. Naša analiza, kojom se vest odbacuje kao potpuno izmišljena, usledila je dan kasnije, da bi dva dana potom Srpski telegraf postao prvi „čitaniji” medij koji ju je objavio. Do sada su vest o „NATO ubici koji traži odštetu od Srbije” podelili Republika, Alo, Srbija danas, aktuelno.net, smedia.rs i svetinjebraniceva.com.

 

Nikola Maticki, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA