Dvostruko netačna poređenja porodilja i azilanata


Već izvesno vreme društvenim mrežama kruži ovakav apel – Porodilje u Srbiji dobijaju 6.198 dinara mesečno, okvirno 50 evra! Azilanti 10 evra dnevno, jednako 300 evra mesečno + hranu i smeštaj. Podeli sliku ukoliko misliš da je to nepravda našim majkama u Srbiji! FakeNews Tragač utvrdio je da ilustracija nepoznatog porekla nudi netačne informacije.

Viralna ilustracija sa dezinformacijama

Naime, navod da porodilje u Srbiji mesečno dobijaju okvirno 50 evra nije utemeljen. Sa portala Bebac potvrdili su nam da navođenje sume od 6.198 dinara nema nikakav osnov: „Prvenstveno, ne zna se o kakvim primanjima za porodilje je reč. U svakom slučaju, iznos naknade nije fiksan. On se računa po određenom modelu i varira. Stoga, može da se desi da porodilje ne dobiju ništa, mogu da dobiju naknadu manju od svoje plate ili u visini svoje mesečne plate. Najviša suma koju mogu da dobiju je u visini iznosa tri prosečne plate u Srbiji“.

Na drugoj polovini fotografije iznosi se tvrdnja da azilanti dobijaju deset evra dnevno, hranu i smeštaj. Ove informacije proverili smo sa Komeserijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije. Iz Komeserijata su za FN Tragač potvrdili da azilanti u prihvatnim centrima dobijaju tri obroka dnevno i smeštaj, ali ne i novac. Pomenuti iznos može se samo povezati sa dnevnim troškom Komesarijata za izbeglice koji iznosi 10 evra dnevno po azilantu i migrantu.

Iz Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila navode za FN Tragač da azilanti primaju novčanu pomoć samo u izuzetnim situacijama „kada su socijalno ugroženi i nisu smešteni u prihvatne centre“. Tvrde da su takve situacije retke i da u tim slučajevima novčana pomoć ne prevazilazi sumu koju dobijaju socijalno ugroženi građani Srbije.

Isti podatak objavljen je i na portalu Vaseljenska 31. maja 2017. godine u naslovu – Azilanti u Srbiji dobijaju 10 evra, a Srbi za hranu imaju oko 200 dinara dnevno. Ilustracija sa dezinformacijama korišćena je na Fejsbuk stranici Ruske stranke, kao i u peticiji za smenu Aleksandra Vučića, koju je Skupštini Srbije podneo Ljubomir Grujić, kako je predstavljeno na sajtu „Samostalne, Sjedinjene, Slobodne, Solidarne Srbije“. 

 

Sandra Maksimović, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA