Arhivski snimak i SF interpretacije


Čitav niz medija objavio je danas vest da je naoružana ekstremistička grupa koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija (ANA) postavila video-snimak u kom od albanske i kosovske vlade traži da ne trguju teritorijama. Vest se oslanja na jučerašnji (12. septembar) tvit holandskog novinara i dopisnika iz Tirane Vinsenta Triesta u kojem je, međutim, postavljen snimak star više od osam godina.

Portal B92 javio je da se na snimku vide petorica maskiranih muškaraca, odevenih u crno, sa albanskim obeležjima. „Tražimo od političara da prekinu da prodaju ili trguju teritorijom zarad svojih ličnih interesa. Treba da pritisnemo politički i ekonomski Grčku da povuče ratni zakon (sa Albanijom). Treba direktno da proteramo poglavara albanske pravoslavne crkve (Grka). Moramo direktno da zaustavimo razgovore o trgovini teritorijom Severne Mitrovice i Preševske doline“, preneo je B92.

„Naoružani, maskirani i prete“ glasio je naslov u Blicu. Ovaj list poziva se na vest agencije Tanjug i izveštava da je ovo „prva oružana grupa koja govori protiv podele teritorije između Beograda i Prištine“. U Blicu se dalje navodi da je Triest „skrenuo pažnju na to da se, po prvi put, čuje ’južnoalbanski akcenat’ jer obično, kako je pojasnio, osoba na snimcima ima kosovski akcenat“.

Vest se brzo proširila i preneo ju je velik broj elektronskih medija u zemlji, dodajući nove neutemeljene informacije. Tako je portal Srbija Danas proširio potencijalno žarište na širi region kada je ocenio da „uznemirujući snimak naoružanih Albanaca“ zapravo znači da u narednom periodu slede „pokolj Srba i napadi u Grčkoj“. Espreso je, s druge strane, postavio pitanje „da li je na pomolu formiranje nove OVK?“: „Albanci do zuba naoružani snimili preteću poruku Srbiji i Kosovu! Spremni su za pokolj i imaju zacrtan cilj“, ocenio je ovaj portal.

Vest su, između ostalih, preneli Politika, Mondo i Kurir, a Sputnjik je javio da albanski ekstremisti prete kalašnjikovima i snajperima.

Tabloid Informer je sporni snimak iskoristio da ukaže na mudru politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. „Od momenta kada je Aleksandar Vučić izborio za Srbiju bolju međunarodnu poziciju i kad je postalo jasno da je na putu da se izbori za nešto za Srbe na Kosovu i Metohiji, bilo je jasno da je dirnuo tamo gde ne sme, u osinje gnezdo i bilo je jasno da će šiptarski ekstremisti podivljati“, stoji na sajtu Informera.

Snimak i tvit holandskog novinara izazvali su mnogo pažnje u srpskim medijima, ali se u toku dana ispostavilo se da se ovde ne radi ni o kakvom novom ili aktuelnom video-zapisu. Pretragom se može ustanoviti da je snimak s grupom maskiranih i naoružanih muškaraca ispred albanske zastave dostupan od januara 2013. godine.

Kasnije u toku dana (13. septembar) grešku je priznao i sam Triest koji se izvinio na svom Tviter profilu. „Tvitovi koje sam napisao o objavi ANA baziraju se na starom videu, koji mi je poslao neko kome sam verovao. Izvinite što sam postavio stari video, bila je greška“, napisao je Triest.

Danijel Apro, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena: Portal Mondo ispravio je pogrešne navode (31. maj 2023); Portal Espreso ispravio je pogrešne navode (6. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA