Alo naseo na stari lažni članak o ISIS-u i ovcama seksualnim robinjama


Od maja ove godine društvene mreže i pojedini svetski mediji prenose potpuno izmišljenu priču o seljaku sa Novog Zelanda koji je navodno prodavao ovce kao seksualne robinje pripadnicima Islamske države. Ovih je dana na taj članak naseo dnevni list „Alo“ objavivši opširan članak bez ikakve objave izvora.

„Alo“ tvrdi da je Alan Sejmur (52) slao „čudno velik broj“ žive stoke u Siriju, na lokacije koje su pod kontrolom Islamske države, a što su primetili operativci CIA i MI6.

Oni su, stoji u članku, konstatovali da se ovce koje je seljak tamo slao, „ne koriste kao hrana, već za zadovoljavanje seksualnih apetita pripadnika Islamske države“, što je navodno potvrdio i portparol Ministarstva odbrane Novog Zelanda.

Priča je prvi put objavljena 2017. godine na manje poznatom satiričnom portalu World news daily report, koji je poznat po bizarnim tekstovima poput onog u kojem je „čoveka silovalo mitsko biće Saskvoč“ ili trenutno aktuelnog u kojem je „ljubomorni muž ženi zalepio vaginu superlepkom“.

Proverom navoda iz ovog teksta došli smo do činjenice da se farmer pod imenom Alan Sejmur pojavljuje samo na ovom portalu, kao i da portparol Ministarstva odbrane Novog Zelanda nikada nije dao izjavu koja mu je pripisana. Takođe, pretragom novozelandskih medijskih objava u poslednje dve godine, vidi se da ne postoji zapis o ovom slučaju.

Uz sve to, ne postoji ni „politički analitičar i ekspert za Bliski Istok“ po imenu Dejv Velsboro, čije je mišljenje citirano u članku.

Na priču o seljaku koji prodaje ovce ISIS-u do sada su nasedali autori blogova i ličnih naloga na društvenim mrežama, a „Alo“ je prvi dnevni list u Srbiji koji je ovu priču preneo kao istinitu. Vest je nedugo potom preneo i portal Govori Srbija.

 

Petar Klaić, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA