Ruska vakcina „koja leči sve” postoji samo u srpskim tabloidima


Naučnici sa Instituta za kliničku imunologiju, koja je deo sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka u Novosibirsku nisu otkrili vakcinu koja leči sve – rak, sidu, hepatitis i tuberkulozu – kako je poslednji izvestio portal a1info.net. Pre njih su identičnu priču, bez ijedne ispravke, objavili portali Srbija javlja, Srbin info, Pravda, Telegraf, Prnjavorski i Kurir, a to su ujedino i jedini mediji na svetu koji su imali ovu „informaciju”.

Kako smo utvrdili prilikom istraživanja, tekst koji nosi naslov i podnaslov: „Rusi napravili vakcinu koja leči sve? Otkrili moćan lek koji leči RAK, SIDU, HEPATITIS I TUBERKULOZU”, nema mnogo veze sa stvarnošću, osim što se u njemu navodi ime imunologa koji se zaista bavio sličnim istraživanjem, ali još 2013. godine i sa bitno drugačijim rezultatima.

Tekst koji je, između ostalih, preneo a1info.net spominje doktora Vladimira Kozlova koji navodno tvrdi da je loše funkcionisanje imuniteta jedan od razloga obolevanja od side, hepatitisa B i tuberkuloze, te da rešenje leži u „modifikaciji dendritskih ćelija”. U tekstu se takođe tvrdi da je završena faza testiranja na obolelima i da lek ne ostavlja bilo kakve posledice.

Ovo istraživanje, međutim, ne postoji nigde osim u tekstu koji smo proverili. Doktor Vladimir Kozlov je, istina, spominjan u sličnom kontekstu, ali 2013. godine, kada je izjavio da su naučnici sa Instituta za kliničku imunologiju, koja je deo sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka u Novosibirsku, razvili vakcinu protiv raka koja, kako su tada tvrdili, pacijentima produžava život.

Razlika je u tome što u tekstu iz 2013. godine, koji je objavila ruska agencija Tass, stoji da vakcina može da produži život obolelima od nekoliko vrsta raka (pluća, prostata, debelo crevo). O potpunom lečenju ove bolesti nema ni reči, dok se tuberkuloza, sida i hepatitis i ne pominju. 

Podaci o vakcini koja produžava život pacijentima se, posle objave iz 2013. godine, više ne pojavljuju, te smo za njenu sudbinu pitali odgovorne u Institutu za kliničku imunologiju iz Novosibirska, koji nam još uvek nisu odgovorili. Pitali smo ih i za vakcinu koja navodno leči sve, iako je jasno da je inkriminisani tekst nastao kao kompilacija ranijih objava bez ikakvog utemeljenja u stvarnim događajima.

Fake News Tragač sproveo je početkom godine i veliko istraživanje o neprofesionalnom izveštavanju domaćih medija o lekovima protiv raka.

Petar Klaić, Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA