„Politika“ smanjila broj Srba u Federaciji BiH za oko 30 posto


U tekstu „Srpski narod nestaje iz Federacije BiH“, objavljenom u današnjoj Politici, navodi se da u Federaciji Bosne i Hercegovine živi „svega četrdesetak hiljada Srba“, dok ih je pre rata na tom prostoru živelo pola miliona. Nejasno je kakvom je računicom novinar Politike došao do broja od 40.000, budući da rezultati popisa iz 2013. godine pokazuju da je u tom trenutku u Federaciji živelo 56.550 Srba, dakle oko 30 posto više nego što tvrdi Politika.

Moguće je, svakako, da u Federaciji danas živi manje Srba nego 2013, ali podaci sa popisa ostaju jedini relevantni pokazatelji, jer je – izuzev popisom – nemoguće sistematski pratiti kretanje stanovništva po nacionalnoj pripadnosti. Politika je na ovaj način, dokazujući istinitu tezu, koristila neistinite argumente, smanjivši broj Srba za oko 16-17 hiljada, što je broj stanovnika koji u državi Bosni i Hercegovini imaju čitave opštine, poput Ključa, Lopara, Šamca ili Mrkonjić Grada.

Kada je reč o tvrdnji da je pre rata u Federaciji živelo oko pola miliona Srba, ona je u načelu tačna, iako računicu otežava činjenica da Federacija BiH nije postojala pre rata, pa treba uzeti u obzir i složene promene teritorijalne organizacije. Prema podacima sa portala Statistika.ba, 1991. godine je na prostoru koji danas pripada Federaciji bilo 475.366 Srba i činili su 17,5% populacije tog prostora, dok ih je danas 56.550, čime čine 2,5% populacije Federacije. Sa druge strane, udeo Srba u Republici Srpskoj povećan je u istom periodu sa 55,5% na 81,5%, a povećan je i u distriktu Brčko, sa 20,7% na 34,6%.

U radu „Nacionalna i konfesionalna slika Bosne i Hercegovine“ (2017) Ivan Cvitković je izračunao da su u periodu između dva popisa, dugom više od dve decenije, nastale sledeće promene: u 34 opštine došlo je do porasta broja Bošnjaka, a u 64 do smanjenja. U 85 opština došlo je do smanjenja broja Hrvata, a u 22 do povećanja. Kada je reč o Srbima, u 20 opština je njihov broj porastao, a u 89 se smanjio.

Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA