Priča o Ircu koji je prokopao tunel od kuće do kafane je izmišljena


Mediji u Srbiji i svetu već četiri godine prenose izmišljenu priču o Ircu koji je prokopao tunel od kuće do kafane, nakon što je 1994. pogledao film „Ubistvo iz Šošenka“. Fiktivni Irac je, očajan zbog žene koja hrče, 15 godina kopao tunel koji je vodio od rupe ispod kreveta do ženskog toaleta u lokalnom pabu.

Tekst je objavljen 2014. godine na sajtu Tyrone Tribulations, koji je i inače poznat po izmišljenim pričama iz Irske. Urednik ovog sajta potvrdio je za portal Snopes da je vest lažna: „U potpunosti sam izmislio ovu priču, to je ono čime se moj sajt bavi – kratkim izmišljenim lokalnim pričama. Napisao sam ih na hiljade od 2012, ali je ova bila daleko najuspešnija. Smislio sam je na putu od kuće do posla i napisao je za 20-30 minuta septembra 2014. godine“.

Izmišljenu vest je prenelo i mnogo medija u Srbiji, uz nadnaslove kao što su „Kakav car!“ i „Neverovatno!“, a među njima su B92, Telegraf, Novosti, Blic, Nezavisne, Kurir, Radio 021, Krstarica, Bašta Balkana i Espreso, kao poslednji u nizu. Posebno je zanimljiv slučaj portala Opusteno.rs, koji čak ni laž nije preneo verno, već je objavio da je „Iračanin iskopao tunel od sobe do kafane“.

FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je pogrešne navode (6. jun 2023); Portal Kurira ispravio je pogrešne navode (15. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA