Mediji veruju Dačiću, pa izvode pogrešnu računicu o povlačenju priznanja Kosova


Suprotno pisanju čitavog niza medija u zemlji i regionu, u svetu trenutno ipak nema deset država koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova. Nema ih ni devet, a ni osam. Vrlo je moguće je da je taj broj još manji, ali tačan odgovor na ovo pitanje zamagljen je suprotstavljenim tumačenjima koja dolaze iz Beograda i Prištine.

Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste da mediji nekritički prihvataju listu od deset zemalja na osnovu izjava Ivice Dačića, iako su neke među pomenutim državama nedvosmisleno odbacile mogućnost povlačenja priznanja, neke nastavile aktivnu bilateralnu saradnju s Kosovom, a neke ga čak nikada nisu ni priznale.

 

Ofanziva

„JOŠ JEDNA POBEDA SRPSKE DIPLOMATIJE: Unija Komora povlači priznanje nezavisnosti Kosova!“, javio je Informer. Ovaj list je preneo Dačićeva uveravanja da su Komori deseta država koja je povukla priznanje: „Stalno govore da su to moje laži i klevete, danas mogu da se uvere, da vide autentičnu notu“. Dačić je dodao da ovo za Srbiju znači dodatnih deset glasova u Ujedinjenim nacijama, „iako su rekli da su to neke ’bezveze zemlje’.“

Samo nekoliko dana ranije, na naslovnoj strani Večernjih novosti (ponedeljak 5. novembar) upečatljiv naslov sugeriše da „Zapad traži da više ne iritiramo Albance“. Uz opasku „diplomatska ofanziva traje“, list naglašava da je „za godinu dana devet zemalja povuklo priznanje Kosova“, kao i da je „lažna država bez šansi za prijem u Interpol“ (kasnije će Dačić cinično primetiti da je „gotovo celo rukovodstvo Kosova već u Interpolu – na poternicama“).

Na ilustraciji koja prati temu dana u Novostima prikazane su države koje su, prema njihovim informacijama, povukle priznanje Kosova. Na slici se vijori devet zastava: Komonvelt Republika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Grenada.

Slične vesti preneli su i Kurir, Alo, Republika, Telegraf i Sputnik. Svi oni donose navodnu listu od deset zemalja koje su povukle priznanje Kosova.

Nota

Na listi je, dakle, i Liberija, prva država koja je nedvosmisleno odbacila mogućnost povlačenja priznanja Kosova. Liberija je zvanično negirala pisanje srpskih medija i istakla da je među prvima priznala Kosovo u maju 2008. godine. „Dve zemlje nastavljaju da uživaju međusobno poverenje i prijateljstvo“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova ove afričke zemlje izdatom u junu 2018.

Istog meseca, takođe u regionu Zapadne Afrike, diplomata Ramadan Gaši stupio je na dužnost ambasadora Kosova u Senegalu, Zambiji, Čadu i – Gvineji Bisao, još jednoj naciji za koju se u domaćim medijima tvrdi da ne priznaje Kosovo.

Povlačenje priznanja najavljeno je iz srpskog ministarstva inostranih poslova u novembru prošle godine. Vest je prenelo više domaćih medija, među kojima i RTS, Politika i B92. „O tome me je danas obavestio premijer Gvineje Bisao”, rekao je Dačić tom prilikom agenciji Tanjug i dodao da je ta zemlja o povlačenju priznanja poslala notu Prištini.

Međutim, samo mesec i po dana kasnije, Dačićev kosovski kolega Bedžet Pacoli je na svom Tviter profilu objavio notu ambasade Gvineje Bisao u Briselu, dostavljenu kosovskom ministarstvu inostranih poslova, u kojoj se potvrđuje ranije priznanje. „Priznanje Kosova je globalno i nezaustavljivo. Ovo je tok istorije!“, napisao je tada Pacoli.

U međuvremenu, iz Beograda i Prištine stizale su oprečne tvrdnje u vezi sa tim da li su Burundi, Papua Nova Gvineja, Surinam i Lesoto zaista povukli priznanje ili ne.

Principi

Ono što je za sada poznato jeste da se Sao Tome i Prinsipe nikako ne može naći u grupi od „devet zemalja“ koje su, po tumačenju Večernjih novosti „za godinu dana“ povukle priznanje Kosova.

Na internet stranici Be In Kosovo čiji cilj je „promocija novorođene države“, Sao Tome i Principe ne nalazi se na listi od 110 zemanja koje priznaju Kosovo. Ostalih devet s „Dačićeve liste“ su tu.

Naime, Sao Tome i Principe nikada nije ni uspostavio saradnju s Kosovom, što je srpskoj javnosti poznato duže od pet godina. Javni servis je ovu novost preneo u vesti s prozaičnim naslovom: „Sao Tome ima principe o Kosovu“. Dačić, koji je u januaru 2013. godine obavljao premijersku funkciju, tada je izjavio da „odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini“. „Tradicija dobrih odnosa dveju zemalja našla je potvrdu i u ovom pravednom činu“, kazao je Dačić.

Više od pet godina kasnije, srpski mediji govore o ovoj ostrvskoj državi kao o jednoj od onih koje su priznanje Kosova povuklu u najnovijoj „diplomatskoj ofanzivi“ Srbije. Blic je otišao korak dalje i celoj priči dao „egzotičnu notu“, objavljivanjem fotografija i snimaka predela iz deset država za koje se smatra da su povukle priznanje Kosova; sve to s naslovom: „PRELEPE I SIROMAŠNE Ove zemlje su povukle priznanje Kosova, ali to im nije jedina zajednička stvar“.

Danijel Apro, FN Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira uneo je adekvatnu ispravku.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA