Alo pretvorio Indijca dobročinitelja u IT stručnjaka iz Beograda


Portal lista „Alo” u tekstu od 17. novembra donosi priču o „Beograđaninu koji je želeo da ostane anoniman” i koji se redakciji ovog lista javio „kako bi podelio priču koja mu se nedavno dogodila”. Kako piše Alo, „naš sugrađanin koji radi u jednoj inostranoj IT kompaniji na Novom Beogradu nije slutio da će mu uobičajena pauza za kafu ostati duboko u sećanju”. Međutim, uporednom analizom došli smo do zaključka da je list Alo potpuno izmislio ovog anonimnog Beograđanina, budući da je identična vest objavljena pre nekoliko godina u Indiji.

U originalnoj priči koja se januara 2016. pojavila u svetskim i domaćim medijima nije reč o Beograđaninu, već Indijcu Aklišu Kumaru zaposlenom u marketingu jedne kompanije sa sedištem u Dubaiju. Kako su tada medjii pisali, ovaj Indijac je u želji da dvoje prosjaka časti obrokom i sam bio zatečen kada je umesto računa dobio poruku  „Nemamo digitron kojim bismo naplatili humanost. Neka ti dobro dobrim bude vraćeno!”. Ovu inspirativnu priču Alo je verno preneo, samo što je večeru u Indiji zamenio pauzom za kafu i doručkom u Beogradu, marketinšku kompaniju iz Dubaija zamenio je inostranom IT kompanijom na Novom Beogradu, a hotel  „Sabrina” postao je obližnji restoran.

Da nema sumnje da se radi o istom događaju lako se može utvrditi kada se uporede vest portala Alo i vest koja se pre više od dve i po godine pojavila u medijima:

Ovu priču koja je potekla sa Fejsbuk profila Indijca Akliša Kumara u januaru 2016. preneli su i svetski mediji poput India today i Buzzing lives, međutim, portal India today je istog dana doveo u sumnju njenu istinitost, budući da zaposleni u hotelu Sabrina koji se pominje kao mesto u kojem se večera odigrala, nisu potvrdili ovu priču. Sam Akliš Kumar je rekao da je račun koji je priložio uz svoj Fejsbuk post lažan, a za celu priču tvrdio da se zaista odigrala, ali 2013. godine.

Danka Mihajlović, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA