Ruska ekskluziva o izveštaju UNMIK-a niti je ekskluziva niti je ruska


Više medija prenelo je danas vest o Fejsbuk objavi Medija centra Nogina i Kurinoja „Ruski ekspres“ putem koje su 1. decembra objavljene fotografije „poverljivog forenzičkog izveštaja UNMIK-ove kancelarije za nestala lica“ od 18. juna 2004, koji se odnosi na zarobljene Srbe i trgovinu organa.

Autori objave tvrde da se u izveštaju (čiju je autentičnost UNMIK osporio, prim. aut) navodi kako je tim istražitelja UNMIK-a izvršio uviđaj u Žutoj kući u okolini Burelja na severu Albanije, gde se smatra da su Albanci odvodili zarobljene srpske vojnike i vadili njihove organe za crno tržište.

Ipak, izveštaj koji su Alo, Informer, Sputnjik, Srbija danas, Novosti, Kurir i portal RTRS-a preneli kao ekskluzivno rusko otkriće, objavljen je na sajtu britanskog Gardijana još u novembru 2008. Nekoliko nedelja ranije, o istoj temi i izveštaju pisao je i nedeljnik Vreme.

Detaljnijim ispitivanjem fotografija, FN Tragač je utvrdio da su se pojedini delovi ovog izveštaja, zajedno sa fotografijama izveštaja, pojavljivali na internetu i 2011. godine. U pitanju su italijanski blogovi Orianomattei i Etleboro i tekstovi sa naslovom Trgovina organima i veliko licemerje Zapada.

„Ruski ekspres”, koji je danas u domaćim medijima neosnovano predstavljen kao nosilac ekskluzive, najavljen je u intervjuu Jevgenija Baranova za Politiku 2015. godine medij čiji je cilj vraćanje Balkana na agendu ruskih medija.

Milovan Nikolić i Sandra Maksimović, FN Tragač

 

Naknadna napomena (12. jul 2023): Portal Kurira ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA