Ne, vozačima beogradskog GSP-a nije zabranjeno da se ugoje


Nekoliko medija javilo je da „Neće više biti debelih vozača autobusa!“ i da im „Novi pravilnik ne dozvoljava da se ugoje“.

Ova manipulacija nastala je nakon što je na Fejsbuk stranici „Savez Ozbiljnih Sindikalaca Gsp“ objavljeno sasvim korektno tumačenje aktuelnog godinu dana starog Pravilnika o uniformi zaposlenih JKP GSP „Beograd“ u kom ova organizacija skreće pažnju javnosti na to da vozači autobusa, tramvaja i trolejbusa u slučaju prekida radnog odnosa moraju da zadrže uniformu, iako verovatno ne planiraju da kod kuće voze autobus, i da poslodavcu plate 40.000 RSD, uprkos tome što je zvanična nabavna cena uniforme manja.

Udruženje je takođe saopštilo da je problematično to što se ovim pravilnikom pravi razlika između vozačkog i instruktorskog osoblja u odnosu na zaposlene na održavanju vozila, koji svoju uniformu mogu da razduže i plaćaju samo ukoliko je ne vrate.

Portali Espreso i A1info potpuno tendenciozno i netačno tumačili su delove pravilnika koji se odnose na menjanje propisanog oblika, kroja, boje i oznaka, tako da javnost dovedu u zabludu kako „pravilnik zabranjuje vozačima da se ugoje“. Alo! čak javlja da će „oni koji imaju pivski stomak morati debelo da plate“.

Javni interes u ovakvoj vesti ipak je u tome što se različite kategorije zaposlenih tretiraju drugačije i to što se od radnika očekuje da poslodavcu isplate svotu koja je, kako sindikat navodi, veća od nabavne vrednosti uniforme, a o tome nijedan od ovih medija nije izvestio.

„Suština našeg saopštenja za uniforme bila je ukazivanje na nezakonito uslovljavanje vozača da u slučaju napuštanja preduzeća moraju da plate cenu uniforme. Takva praksa je do sada nezabeležena i svakako je vid pritiska na vozače da ostanu u preduzeću i to pravno nasilni. Tabloidnim medijima je očigledno bila zanimljivija informacija o mršavljenju korisnika uniformi od suštine priče“, rekao je za Fake News Tragač Ivan Banković, član Izvršnog odbora SOS sindikata GSP.

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA