Blic objavio netačne podatke o visini snega


U tekstu pod naslovom “ZABELELI SE DELOVI SRBIJE: Snežni prekrivač u pojedinim gradovima veći i od POLA METRA, pahulje ne staju već 24 sata” objavljenom danas na Blicu, prikazani su pogrešno protumačeni podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) o visini snega. Brojevi variraju i do 50% u odnosu na one prave.

Naime, u Blicu piše da je visina snežnog pokrivača u Novom Sadu, po RHMZ, do 58 centimetara, dok je u Loznici in a Crnom Vrhu oko 50 centimetara, a u Beogradu 28. Ovi podaci, u trenutku objave teksta na Blicu nisu bili tačni i zapravo su rezultat pogrešnog tumačenja podataka sa sajta RHMZ-a. Visina snega u Novom Sadu i na Crnom Vrhu je 34, u Loznici 25, a u Beogradu 18 centimetara.

Na njihovom sajtu u tabeli “Visina snežnog pokrivača – podaci sa glavnih meteoroloških stanica” dve različite kategorije se zovu “Visina snega” i “Visina novog snega”. Prva predstavlja ukupnu visinu snega u sedam ujutru kada se on meri, dok je druga, “visina novog snega” broj koji je pokazuje visinu snega palog u toku noći, između sedam uveče prethodnog dana i sedam ujutru. Novinari Blica su ove dve kategorije sabrali, iako nije trebalo to da urade.

izvor: hidmet.gov.rs

Iz novosadske stanice Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da podaci izneti na Blicu nisu tačni, i da nisu radili posebno merenje za Blic. “Zvanična merenja su u sedam ujutru i sedam uveče i to su podaci koje mi imamo” rečeno nam je u RHMZ-u.

Milovan Nikolić, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA