Informer od vremenske prognoze napravio teoriju zavere o Kosovu

Informer je u juče, 19. decembra, objavio tekst o „najžešćoj provokaciji Zapada do sada“, pri čemu se kao najžeća provokacija navodi mapa objavljena u američkom vojnom časopisu „Stars and strajps“, na kojoj je Kosovu pripojen i deo jugoistočne Srbije.

FN Tragač utvrdio je da je ova vest prvi put objavljena na portalu Srbin info, 26. oktobra ove godine. Vest je u istom obliku preneo i portal Vidovdan, dva dana kasnije. Međutim, ono što je Informer isekao sa originalne fotografije, portal Srbin.info nije. Reč je o mapi objavljenoj u sklopu vremenske prognoze izdanja časopisa „Stars and strajps“ za 24. oktobar. Iako je prognoza, odnosno mapa, originalno prikazana u crno-belom izdanju, Informer je objavio mapu na kojoj je predeo Kosova obojen u crveno.

Urednik časopisa „Stars and strajps“ za Bliski istok, Slobodan Lekić potvrdio je za FN Tragač da je u pitanju greška, nastala zbog toga što niko od urednika ne proverava vremensku prognozu: „Dakle, to su klasične lažne vesti. ’Stars and strajps’ nije zvanični ogran Pentagona, kao što piše u Informeru. Naprotiv, časopis je aktom Kongresa ustanovljen kao nezavisne novine orijentisane na pripadnike oružanih snaga izvan SAD“, izjavio je Lekić i dodao da se časopis retko bavi Kosovom zato što se tamo nalazi mali broj američkih vojnika. Fake News Tragač je potom dobio potvrdu od Roberta Reida, jednog od urednika časopisa, da će greška na mapi biti ispravljena.

Alo je ubzo preneo ovu vest sa Informera uz naslov „Otkrivena sablasna mapa lažne države Kosovo. Pripojeni su joj Preševo, Medveđa i Bujanovac, ali i Vranje, Novi Pazar, Bosilegrad, Vojska SAD dobila instrukcije“. Iako su ostali portali objavili originalnu fotografiju vremenske prognoze u celosti ili delimično, Alo je objavio mapu iz 2016. godine, koja se u istom obliku nalazi na sajtu hrvatske kompanije Promovere u sklopu teksta „Autoput do Prištine 2020“, u kojem se govori o srpskom infrastrukturnom projektu, izgradnji autoputa Niš-Priština-Merdare. Na fotografiji je obeležena trasa novog autoputa.

O tome koliko mape na perifernim mestima mogu da uzbude medije u Srbiji svedoči i slučaj od pre četiri godine, kada su portali egzaltirano preneli da je CNN prikazao mapu na kojoj su Srbija i Crna Gora i dalje jedna država.

Sandra Maksimović, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA