Informer objavio plan za uništenje Srbije u kom nema ni naznake plana za uništenje


Informer je pred novogodišnje praznike, 29. decembra, upozorio čitaoce na plan za uništenje Srbije i najavio da najgore tek sledi – sve to prevedenom kolumnom novinara Fila Batlera iz 2016. godine. Kolumna je prvobitno obavljena na sajtu New Eastern Outlook pod nazivom „A Yugoslavian Fantasy: 24th versus 149th Place“, 22. februara 2016.

Skoro tri godine kasnije, Informer prenosi ovu kolumnu u čijem prevodu nema ničeg spornog. Novinar Fil Batler govori o uzrocima raspada Jugoslavije i osobama odgovornim za to, kao što je rečeno u naslovu. Međutim, u naslovu je najavljen i plan za uništenje Srbije i upozorava se da najgore tek sledi. Uvidom u prevod Informera, ali i u originalni tekst, FN Tragač utvrdio je da u kolumni nema reči o planu za uništenje Srbije.

Takođe, Informer navodi da je kolumnu preneo u celosti, iako nedostaju poslednja dva pasusa iz originalne kolumne. Razlog za to je verovatno činjenica da se u pretposlednjem pasusu navode tada aktuelni podaci o BDP-u iz 2015. godine za sve zemlje bivše Jugoslavije.

Dva meseca nakon što je objavljena na originalnom sajtu, domaći portal Telegraf prenosi kolumnu 2016. godine. Portali Espreso i Kurir preneli su isti tekst još 2017. godine, dok su portali Politika ekspres, The World News, Naša borba i Balkan power objavili tekst u isto vreme kada i Informer.

 

Sandra Maksimović, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA