Bogojavljenje po Informeru


Portal lista Informer 28. januara objavio je tekst u kojem se tvrdi da su „naučnici Instituta za tehnologiju Vajominga (WIT) došli do spoznaje koja je naučni i ostali svet ostavila bez reči”. Naime, kako piše Informer, „u DNK zapisu naučnici su otkrili poruku koja može da se dekodira pomoću aramejskog jezika”, kao i da su zatim lingvistički stručnjaci utvrdili da dobijena poruka na staroaramejskom znači „Na prvo svitanje zore, Bog stvori zemlju i nebo”. Ova „otkrića”, međutim, teško da su mogla da šokiraju naučni svet, budući da sa naukom nemaju nikakve veze.

Internet pretragom Instituta za tehnologiju Vajominga prilično brzo se može zaključiti da ovaj „Institut” postoji samo na internetu i da je poznat kao satirični izvor lažnih vesti iz oblasti pseudonauke i teorija zavere. Tako je navodno sprovodio i istraživanja koja su takođe dala „šokantne rezultate” kao da je trećini Amerikanaca ugrađen čip bez njihovog znanja ili da solarni paneli isisavaju energiju iz Sunca.

Iako na sajtu ovog „Instituta” nigde nije napisano da je reč o satiričnom portalu, to je prilično jasno sudeći po sadržaju. Ukoliko, na primer, želite da im odete u posetu morate da budete visoki najmanje 162cm i spremni da konzumirate jodne tablete, dok posao čuvara na ovom mestu podrazumeva bacanje medicinskog otpada u reke kao deo eksperimenta zaštite životne sredine.

Ova vest se prvi put pojavila na društvenim mrežama još 2014. godine od kada periodično cirkuliše po internetu. Te godine objavilo ju je i više domaćih portala, između ostalih i Kurir, da bi je u januaru 2019. Informer objavio, upravo navodeći Kurir kao izvor.

Danka Mihajlović, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA