Jutjuberima velike nagrade, a vi ste možda prevareni


Više Jutjubera koji snimaju na našem jeziku, objavilo je u poslednja tri dana videe u kojima snimaju sebe kako koriste izvesni MagicUnbox, za koji kažu da je „sajt o kome svi pričaju“.

Sajt funkcioniše tako što preko Pejpala uplatite neku količinu novca, a potom za različite svote „otvarate kutije“ u kojima se možda nalazi nešto vrednije od iznosa koji ste dali za otvaranje.

Vrlo je nalik tombolama na seoskim slavama u kojima platite iznos za otvaranje koverte u kojoj je možda nešto vredno, a češće nešto bezvredno.

 

Sajt vam takođe nudi da osvojene nagrade prodate za procenjenu svotu i tim novcem dalje raspolažete za kupovinu novih kutija.

Ukupno tri videa koja smo pronašli, pogledalo je već više od 400.000 ljudi, a mnogi od njih okušali su sreću da poput poznatih jutjubera „osvoje“ Iphone Xs (1690$), Playstation4 Pro (400$) ili Huawei Mate 20 Pro (1099$), koje su oni sami osvojili za svega desetak minuta otvaranja kutija.

 

 

Međutim, uvidom u nagrade nekih manje uticajnih igrača, primetili smo da je sve što se njima posrećilo u vrednosti od 0,1$ do 13$, pri čemu su za svako otvaranje kutije dali najmanje 1$, a u slučaju nagrade od 13$ (futrole za pomenuti iPhone Xs), čak 5$.

Još jedna stvar koja nam je zapala za oko u samom HTML kodu stranice jeste ta da izvestan broj unetih fotografija nosi veoma zanimljive nazive.

Tako su prisutne fotografije po imenu „jbl-zvucnik.jpg“, „slon-za-sajt.jpg“, ali i „konektor.jpg“, „zortak-grafa.jpg“ (sleng za grafičku karticu) i druge fotografije čiji nazivi su očito na srpskom ili nekom bliskom jeziku.

A kako su neka od korisničkih imena Nemanja, Amir, Grujo, Dejan, Vuk i dr, lako možemo zaključiti ne samo da je ovaj sajt pravio neko iz regiona, već i da je plasiran upravo sa ciljem da se privuku „žrtve“ iz regiona, poveruju da mogu da „osvoje“ nešto veoma vredno, prebace novac na svoj profil i zatim ostave da otvaraju kutije. Jer novac sa sajta nikako ne može da se povuče, već se isključivo upotrebljava za otvaranje kutija.

Naime, sajt MagicUnbox, jednostavnija je i “domaćija” verzija daleko poznatijeg međunarodnog sajta DrakeMall, koji funkcioniše po sličnom principu, osim što na njemu za osvojeni novac možete i da kupite željene predmete i to zvanično i potvrđeno preko poznate i bezbedne Amazon platforme, pri čemu se ovaj drugi model referalske preprodaje preko posredničkih sajtova (ponekad sa znatno korigovanim cenama) smatra e-commercom i konkretnije dropshipping-om.

Pretragom porekla fotografija sa sajta MagicUnbox i to konkretno fotografija onih predmeta koje su osvojili nasumični korisnici, nailazimo dosta često na rezultate sa AliExpress platforme za prodaju, tako da postoji realna mogućnost da će vam ovi “jeftiniji” predmeti zapravo i stići.

MagicUnbox registrovan je kao domen pre samo osam dana, a reklame su počele pre tri dana. Dodatno je plaćeno da podaci osobe koja je registrovala domen ostanu tajni.

Za sada su videe sa velikim dobicima snimili jutjuberi Nixa Zizu iz Srbije, Veki iz BiH i Idzo iz Crne Gore.

 

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA

Slični članci