Pinkove fatamorgane sa protesta „1 od 5 miliona“ u Gračanici


U „Nacionalnom dnevniku“ TV Pink od 10. februara emitovan je manipulativni prilog o protestu „Jedan od pet miliona“ održanom dan ranije u Gračanici. Novinarka u prilogu navodi lažnu informaciju da su albanski mediji iz Prištine pružili „punu podršku Bošku Obradoviću, Vuku Jeremiću i Draganu Đilasu, i tako dokazali da se međusobno podržavaju“, a manipulativan je i kontekst u kom je prikazan verbalni napad na Radu Trajković.

Uz tvrdnju da su albanski mediji dali punu podršku navedenim opozicionim političarima, Pink prilaže izvod iz teksta sa portala Koha ditore pod naslovom „Në Graçanicë po protestohet kundër Vuçiqit“ (Protesti protiv Vučića u Gračanici) Obradović, Jeremić i Đilas se ni rečju ne pominju, a tekst je informativnog karaktera, bez izražavanja podrške bilo kojoj od strana.

Osim toga, u prilogu je na manipulativan način prikazan incident koji se dogodio na protestu. Niz uvreda koje je na račun Rade Trajković izneo Dragan Popović iz Gračanice najavljen je rečenicom „Narod iz ovog mesta na Kosovu preslišao je Radu Trajković, koja je predvodila malu grupu okupljenih“. Takva informacija je sporna na nekoliko nivoa.

  1. Prvo, kritika koju izriče jedna osoba predstavljena je kao stav naroda.
  2. Drugo, u nastavku priloga prikazuje se Popovićeva izjava za novinare, u vidu okrnjene ankete (Popović je potpisan samo kao građanin Gračanice) u kojoj je Popović jedini anketirani.
  3. Treće, Popović naziva Radu Trajković pogrdnim imenom i optužuje je da je „od 1999. više zla uradila nego Hašim Tači“. Iako je na ovaj način Rada Trajković upoređena sa osobom osumnjičenom za trgovinu organima srpskih zatvorenika, ona u prilogu ne dobija priliku da progovori niti da se odbrani.

U izjavi za FN Tragač Rada Trajković navodi da je već godinama meta Popovićevih napada: „Vređa me na ulici, čak i na nacionalnoj osnovi jer sam ja ’Crnogorka’ i fotografiše kuću u kojoj živim. A nakon poslednjeg incidenta, biću prinuđena da ga zvanično prijavim za uznemiravanje“.

Interesantno je da o protestu u Gračanici na sličan način izveštava i Informer, koji za opis incidenta koristi isti glagol kao i Pink, navodeći da je narod preslišao Radu Trajković. Popović ni u Informeru, kao ni na Pinku, nije imenovan, već je predstavljen kao jedan gospodin.

Slobodan Todorović
za FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA