Mart na Kosovu: izmišljeni konvertit i muke nepoznatog vandala


Skoro identičan spisak domaćih portala učestvovao je u martu ove godine u kreiranju i plasiranju dve lažne vesti o kosovskim Albancima.

Portali Alo, Srbija Danas, Espreso, Informer, Pravda i SandžakLive objavili su 7. marta priču o Bisljimu Kunoviku, Albancu iz Kosovske Mitrovice koji je navodno rešio da u 48. godini „promeni nacionalnost i veru uprkos protivljenju svoje porodice i okoline”. Naime, kako pišu ovi portali, on je odlučio da postane Srbin, da pređe u pravoslavlje i da albansko ime Bisljim zameni srpskim imenom Bogoljub. Međutim, sve ovo je samo dan kasnije na svom Fejsbuk profilu i na portalu Presheva.com jasno demantovao sam Bisljim Kunovik, navodeći da se radi o lažnoj vesti.

Nijedan od portala koji je prethodno objavio ovu vest nije preneo ovaj demanti. Portal Alo vest je zasnovao na izjavama Bisljima Kunovika kao i na fotografijama koje su navodno iz privatne arhive. Međutim, sve fotografije koje su upotrebljene u tekstu javno su dostupne na njegovom Fejsbuk profilu. U svom reagovanju na objave srpskih portala Kunoviku je najavio i da će tužiti ove medije za klevetu.

Pojedini mediji su povodom 15 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji objavljivali i staru lažnu vest da je „Alem Kurti koji je lomio krst na srpskom manastiru umro 2015. godine u prištinskoj bolnici u teškim mukama, posle borbe s rakom koji mu je razorio jetru i pluća.” Teško bolesni su, kako navode ovi mediji, i članovi njegove porodice, te se „Albanci s Kosova plaše i da priđu pravoslavnim svetinjama bojeći se kletve.”

Ova vest koja se svake godine u isto vreme reaktuelizuje u srpskim tabloidima već je raskrinkana. Kako je 2016. pisao Nedeljnik u albanskim medijima ne postoji trag postojanja Alema Kurtija, a identitet čoveka koji je lomio krst u martovskim nasilju nije poznat. Takođe, na domaćim forumima su se spekulacije o navodnoj smrti ovog čoveka pojavile i pre 2015.

Ovu vest su u martu 2019. preneli portali Alo, Espreso, Srbija Danas, Kurir, Informer, A1 i Dnevne.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA