Amerikanci protiv Slovena – Informer protiv razuma


Informer je u petak kao udarnu vest na naslovnoj strani objavio kako ruski lider Vladimir Putin upozorava da NATO pravi virus koji bi mogao da pobije Slovene. U samom tekstu, u kojem je iznet niz netačnih i manipulativnih informacija, citiran je – osim Putina – i Igor Nikulin, potpisan kao „bivši član UN-ove Komisije za biološko oružje”.

Šta će biti sa nama Srbima?”, pita se Informer, navodeći da „Amerikanci traže agens kojim selektivno mogu da utiču na ljude u zavisnosti od njihove etničke grupe”. Tekst je baziran na obraćanju Vladimira Putina na sastanku sa Savetom za civilno društvo i ljudska prava, održanom 2017. godine.

Ruski predsednik je izrazio zabrinutost zbog toga što se „u čitavoj zemlji prikuplja biološki materijal”. Dodao je da to neko radi smišljeno i profesionalno, ali da oni kao država nemaju čega da se plaše. Oni možda nemaju, ali Informer ima, nakon što je Putinove izjave od pre 16 meseci aktuelizovao, izmenio i proširio. Putin na pomenutom sastanku nije govorio o Slovenima, već o građanima Rusije, niti je pominjao biološko oružje, već biološki materijal.

Koren ove priče nalazi se na sajtu Federal Business Opportunities, gde je u julu 2017. Komanda za obuku i trening Američkog ratnog vazduhoplovstva objavila oglas kojim se traže uzorci ribonukleinske kiseline (RNA) i sinovijalne tečnosti (tečnosti koja štiti zglobove), a specifikovano je da uzorci moraju da budu od osoba bele rase sa poreklom iz evropskog dela Rusije.

Informer je sa portala Russia Today preuzeo izjavu Igora Nikulina, koji je potpisan kao „bivši član komisije UN za biološka oružja“. Redakcija FN Tragača nije uspela da utvrdi da je ovakva komisija ikada postojala pri Ujedinjenim nacijama, a Igor Nikulin nije nam odgovorio na postavljena pitanja u vezi sa svojim prethodnim angažmanima. U izjavi na koju se oslanja Informer, Nikulin tvrdi da se razvija nova vrsta biološkog oružja, koji će da pogađa samo nosioce specifičnih gena.

Međutim, naučnik u oblasti genetike Vladimir Harkov rekao je za rusku nacionalnu televiziju da je moguće na individualnom genetskom materijalu predvideti neke bolesti, ali, prema njegovim rečima, nije moguće stvoriti oružje koje će ubiti samo Ruse, a da ne ubije ceo evropski kontinent, pa i same Amerikance.

Dodatni apsurd Informerove vesti o borbi NATO-a protiv Slovena ogleda se u tome što NATO čini i sedam zemalja sa većinski slovenskim stanovništvom (Bugarska, Hrvatska, Češka, Crna Gora, Poljska, Slovačka i Slovenija).

Redovna profesorka za genetiku i evoluciju na Biološkom fakultetu u Beogradu Biljana Stojković kaže za Tragač da naučnici već dugo pokušavaju da iz medija iskorene nenaučnu ideju o postojanju nacionalnog gena, tj. gena koji pripadaju samo jednoj etničkoj grupi i nema ih u drugoj.

Ne postoje ekskluzivno slovenski geni, kao što ne postoje ni germanski ili skandinavski. Kada bi postojali, onda ne bi bilo potrebe za individualizovanom medicinom, već bi se ljudi lečili shodno svojoj etničkoj pripadnosti. Ja ne kažem da u nekim regionima sveta neke varijante gena nisu zastupljene češće nego u drugim regionima, ili da nekih naslednih bolesti nema više u jednom delu zemaljske kugle, ali individualna genetička različitost je suština svake, pa i naše biološke vrste”, kaže profesorka Stojković i zaključuje: ,,Apsolutno svaka genetička analiza u poslednjih 40 godina pokazala nam je da je svaki narod na svetu genetička mešavina. U ovom zamišljenom pseudonaučnom scenariju, ne znam samo kako bi se i Amerikanci, koji jesu evropskog porekla, kao i Rusi ili tzv. Sloveni, ali i Nemci i Francuzi, uopšte spasili od virusa, ako bi ga i napravili.”

Anja Lalović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA