Tabloidi danima predskazivali haos koji se nije desio


Pred veliki građanski protest, održan juče, 13. aprila u Beogradu, tabloidni mediji su danima apokaliptično najavljivali haos i građanski rat, iako je protest prošao bez incidenata.

Informer je na naslovnoj strani za subotu, 6. april, najavio da je opozicija planirala da fekalijama i pokvarenim jajima gađa državne institucije, ali i, kako navodi, nepodobne medije poput TV Pinka, RTS-a i Informera. Iako je najava prethodila protestima od prethodnog vikenda, kada je deo opozicije najavio da će protestna šetnja ići do zgrade Pinka, ovakvo ruženje nepodobnih se nije dogodilo ni protekle ni ove subote.

Informer je nastavio da prenosi spekulacije o potencijalnom nasilju od početka tekuće nedelje, tako da je dva dana kasnije najavio da opozicija predvođena jednim od osnivača Saveza za Stbiju (SzS) Draganom Đilasom planira radikalizaciju protesta koja bi uključivala, ni manje ni više, terorizam, odnosno napade na policiju molotovljevim koktelima.

Sledećeg dana, u antikapmanju se uključio i list Alo, koji je preneo da će protest, sada poznat pod nazivom „Svi kao jedan” uključivati upade u državne institucije i blokade centralnih saobraćajnica u Beogradu, a zanimljivo je i da je list saznao da će te akcije sprodvoditi delom kriminalci, a delom povratnici sa ratišta u Ukrajini.

10. aprila Alo nastavlja da predviđa Majdan 2.0, odnosno blokadu institucija šatorima, podsećajući da su demonstracije u Kijevu 2014. „rezultirale velikim brojem žrtava”. Informer, sa druge strane, istog dana nudi informaciju da će opozicioni lideri upasti u Skupštinu i početi štrajk glađu, poput bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Pozivajući se na izvore iz vrha Saveza za Srbiju, Informer je 12. aprila sublimirao više gorenavedenih planova opozicije u jedan tekst: da će opozicija blokirati i ulice i parkove prestonice, kao i da će otpočeti štrajk glađu.

Na sam dan protesta, 13. aprila, Informer objavljuje da će opozicija organizovati „batinaše” koji će „napasti narod”, a koji će potom za napade optužiti sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kurir ima slična saznanja, ali smatra da će iza nasilja stajati predstavnici sindikata bezbednosnih organa, kao i da će umesto Vučića za nasilje biti optužena vojska i policija. I većina drugih dnevnih novina se stidljivo uključuje u najave haosa, prenoseći vest ili izjave političara iz Srpske napredne stranke, koji su dežurali u parlamentu i zgradama pojedinih skupština opština, kako bi sprečili upad opozicionara.

Na svu sreću, kriza je izbegnuta, krvoproliće se nije desilo, tako da dnevni listovi u izdanju za nedelju 14. aprila izveštavaju o tome kako protesti nisu uspeli da skupe ni 8.000 ljudi, daleko manje nego što je neophodno za istovremen nasilan ulaz u državne institucije, paralisanje celog grada i terorističke napade.

Mateja Agatonović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA