Važno je zvati se Ragmi


Mediji su ove nedelje preneli informaciju da je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa tužio ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog govora mržnje prema Albancima. U samoj vesti nema ničeg spornog, osim što su pojedini mediji uz tekst stavili i – sliku pogrešnog Ragmija Mustafe.

Naime, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca ima imenjaka koji je predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) i koji je 12 godina, do 2016,  bio predsednik Opštine Preševo. Mustafa koji tuži Vulina funkcioner je Partije za demokratsko delovanje (PDD) i predsednik je NSA od novembra 2018.

Vesti na sajtovima Danasa i Bete

Zanimljivo je da su pojedini mediji, poput portala lista Danas, u to vreme preneli vest o Mustafinom imenovanju prenoseći ispravnu fotografiju, da bi sedam meseci kasnije uz vest o tužbi objavili sliku pogrešnog Mustafe, iako su tačno preneli da je reč o predsedniku NSA.

Vest sa fotografijom pogrešnog Mustafe preneli su i Beta, Kossev, Blic i Telegraf. Beti ovo nije prvi put da greši, budući i da je isto uradila i u vesti iz juna, ali i uz izjavu koji je Mustafa, predsednik NSA, u maju dao upravo agenciji Beta.

Mediji su se prvobitno prenoseći vest o tužbi pozivali na portal Preshevajone koji je objavio fotografiju tužbe datiranu na 25. jun. Međutim, ovi mediji nisu preneli kasniji tekst ovog portala, koji upravo dovodi u pitanje fotografije objavljene u srpskim medijima.

Danka Mihajlović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA