Kosovske vruće stolice i oprečne informacije


U jeku poslednjih turbulencija u pregovorima Beograda i Prištine o međunarodnom statusu Kosova primetili smo povećaj broj pogrešno prevedenih ili pogrešno interpretiranih činjenica, čije je stavljanje u kontekst češće u skladu sa uređivačkom politikom medija nego sa istinom.

Na primer, tekst koji interpretira intervju koji je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji dao za „Glas Amerike” preneli su Hepi, B92, Alo!, N1, Espreso, RTS, Danas, Nedeljnik, Argumenti.rs, RadioKIM, Telegraf, Mondo, Blic, Vesti online, Republika, Aldžazira, Srbija danas, Večernje novosti, Politika, Realno55, TV Most, Ekspres, Radio Balkan fox, TheWorldNews.net/rs, RTV, PlayRadio.rs i drugi, a u njemu stoji „da je čuo da Ramuš Haradinaj sada zagovara prekid dijaloga sa Beogradom, ali da on o tome misli drugačije”.

Sagovornici Tragača potvrdili su nam na osnovu uvida u transkript originalnog intervjua da to nije slučaj. Štaviše, Veselji je rekao upravo suprotno – „čuo sam i svog premijera kako sada poziva da se sedne za pregovarački sto“.

Nekako je, dakle, sedanje za pregovarački sto postalo prekid pregovora.

Pored toga, „Alo” je 23. jula u štampanom izdanju imao nešto što se u novinarstvu naziva „horski citat” i gotovo bez izuzetka smatra se greškom. Ako pročitate naslov, shvatićete koliko je teško zamisliti svu navedenu trojicu kako uglas daju istu izjavu. A ako pročitate i tekst, shvatićete da u njemu takve izjave uopšte nema.

Na internet sajtu Alo!-a se nekako u celoj priči uz Vuka Jeremića i Borisa Tadića pojavio i Dragan Đilas, dok ga Informer pominje oprezno, samo u naslovu. U ovom slučaju reč je o Haradinajevim navodnim rečima pred odlazak u Hag, koje na ovom mestu prenosimo u celosti:

„Slučajno, dan prije presude MSP, 21. jula, pozvan sam u Hag u drugom sudskom procesu. Danas, kada ponovo idem u Hag, na ovu devetu godišnjicu, Kosovo je jače nego ikada, kao nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena, nerazdvojna i posvećena država na evroatlantskom putu – napisao je Haradinaj uoči samog odlaska u Hag i tako, na neki način, zahvalio Đilasu i Jeremiću.”

Na neki način, ovo stoji pod naslovom „Veliko hvala Jeremiću i Đilasu za našu nezavisnost!”.

Kada su u pitanju teme od ovako velikog javnog interesa i dugoročnog značaja, izuzetno je važno truditi se da čitaoce, slušaoce i gledaoce informišemo i da tačne i proverene informacije stavimo u razumljiv kontekst. Podsećamo još jednom da se FakeNews Tragač ne bavi istinitošću izjava političara i funkcionera, već jedino medijskim izveštavanjem o njima.

Lazar Čovs, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Mondo ispravio je netačne navode; Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA