Srbija preživela najavu rata kod sela Pečena i napad sa CNN-a zbog Kineza


Srbija je 12. septembra bila „na korak od rata“ – ako je verovati dnevnom listu Alo, da bi se nekoliko dana kasnije zbog saradnje sa Kinom na Srbiju „obrušio“ i CNN – ako je verovati Srpskom telegrafu. Međutim, ne treba verovati ni jednom ni drugom izvoru, budući da se obema vestima na krajnje senzacionalistički način širi panika, što je delovanje za koje Krivični zakonik predviđa zatvorsku, odnosno novčanu kaznu.

Iza klikbejt naslova „Srbija na korak od rata“ krije se vest o tome da su pripadnici BIA otkrili skriveno oružje OVK u selu Pečeno kod Preševa, dok je Srpski telegraf u tekstu sa naslovne strane pod naslovom „Ameri žestokoj kampanji: CNN napao Srbiju zbog Kine“ preneo manipulativnu analizu članka sa sajta CNN-a. Kao što u prvoj vesti nema ni nagoveštaja rata, tako u drugoj nema ni traga od napada, budući da je CNN objavio analizu ekonomskih relacija Srbije i svetskih sila koja ne sadrži „napade“, „targetiranje“, „obračun sa Srbijom“ i ostale elemente koje su u tekst učitali novinari Srpskog telegrafa. Lažne vesti preneli su i portali Skandalozno i Pravda.

Ovakav model izveštavanja, baziran na konstantnom podgrevanju straha od rata, predstavlja čest mehanizam domaćih tabloida. Istraživanje prezentovano na sajtu Tragača, koje je obuhvatilo period od 1. aprila 2016. do 31. marta 2017. godine pokazalo je da je za to vreme uočeno je 155 najava ratova i sukoba na naslovnim stranama Srpskog telegrafa, dok ih je u Informeru bilo nešto manje – 110. To znači da su posmatrani dnevnici u proseku svakog drugog ili trećeg dana upozoravali javnost na početak globalnog rata, potom rata Srbije sa susednim zemljama (prvenstveno sa Hrvatskom), a naposletku i građanskog rata kojim – prema tvrdnjama ova dva lista – opozicija potpomognuta stranim fondacijama želi da sruši vlast Aleksandra Vučića i da izazove haos u Srbiji.

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA