Norveški naučnik demantovao balkanska tumačenja svog istraživanja


Više medija iz Srbije i Hrvatske, uključujući i portal Radio-televizije Vojvodine, objavilo je ovog septembra tekst u kom se tvrdi da inteligencija ljudi globalno opada od sredine devedesetih godina XX veka. Ipak, ustanovili smo da je istraživanje na kojem se primarno bazira ova vest protumačeno pogrešno, preširoko i senzacionalistički.

Primarni izvor za ove tekstove je rad koji su objavili norveški naučnici Bernt Bratsberg i Ole Rogeberg iz Centra za ekonomska istraživanja Ragnar Friš. U pomenutom istraživanju nigde nije pomenuto da se fenomen pada nivoa inteligencije dešava na globalnom nivou, već da je do njega došlo u nekoliko država, što nam je potvrdio i jedan od istraživača.

„U radu prikazujemo rezultate prema kojima je nivo inteligencije, sudeći po testovima koje sprovodi norveška vojska od ranih pedesetih godina, opao među ljudima rođenim posle 1975. godine. Koliko ja znam, drugi podaci pokazuju neprestani rast inteligencije u mnogim zemljama u razvoju, kao i u Sjedinjenim Državama“, glasi odgovor koji smo dobili od Olea Rogeberga, što potvrđuje da naslovi u srpskim i drugim balkanskim medijima navode na pogrešan zaključak, podižući rezultate istraživanja sa vrlo ograničenim uzorkom na nivo globalnog trenda.

Na portalu RTV-a navodi se i da je na osnovu „standardnih testova“ koje su deca radila od 1950. do 1980. zabeležen neprestani rast inteligencije, da bi nakon toga usledio pad. Međutim, psihološkinja sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milica Lazić kaže da je upitno možemo li na ovaj način pratiti kretanje nivoa inteligencije u populaciji: „Testovi inteligencije su zavisni od vremena i oni moraju stalno da se standardizuju, što znači da ne možemo aktuelno da primenjujemo norme koje su važile u nekom drugom vremenu“. Milica Lazić dodaje i to da je inteligencija hipotetički konstrukt, što znači da mi definišemo šta je i kako će da se meri, pa su samim tim i mere subjektivne, odnosno zavise od konstruktora testa.

Tekstove koji naslovima pogrešno upućuju na zaključak da je naučno potvrđeno kako inteligencija čovečanstva globalno opada, osim RTV-a preneli su i portali Espreso, National Geographic, Politika, B92, Blic, Samo vesti, Moj pedijatar, Večernje novosti, Novinar, Naši u svetu, The World News.

Milijana Mićunović i Marko Apostolović

 

Tekst je nastao u okviru Međunarodne škole za studente novinarstva On the record, u organizaciji Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je pogrešne navode.

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA