ALO slagao da nam u septembru preti „najveća opasnost ikada“

Portal lista Alo objavio je 2. septembra dramatične prognoze u vezi sa virusom Zapadnog Nila, pod naslovom „SMRT ZAKUCALA NA VRATA SRBIJE: Ljudi će padati kao pokošeni! Do oktobra nam preti najveća opasnost ikada!“.

Oktobar je stigao, a podaci Batuta za period do 24. septembra pokazuju da nema ni govora o masovnom oboljevanju i umiranju koje je „Alo“ predskazao. Do poslednje sedmice septembra prijavljeno je ukupno 20 slučajeva, uz jedan smrtni ishod koji se može dovesti u vezi sa oboljevanjem od groznice zapadnog Nila.

Netačni su i navodi portala „Alo“ o tome da nam „preti najveća opasnost ikada“, budući da je u Srbiji broj obolelih i umrlih od posledice infekcije virusom osetno manji nego u periodu od 2012. do 2018. godine, kada je registrovano 989 slučajeva, od čega 97 sa smrtnim ishodom.

Manipulativno intoniranu vest preneo je i portal „Srbija javlja“.

FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.