Tornado lažnih vesti

Veliki broj medija u Srbiji juče je preneo dezinformaciju da je Inđiju juče pogodio tornado. Prema procenama stručanjaka, u pitanju je bio veoma jak vetar koji je menjao pravac, ali ni u kom slučaju nije reč o tornadu.

Glavni i odgovorni urednik portala Vojvodinameteo Jovan Čabrilo kaže da se jučerašnja pojava nikako ne može nazvati tornadom. „U Vojvodini je tornado moguć, ali za to su potrebni mnogo adekvatniji atmosferski uslovi od onoga što se desilo juče”, navodi Čabrilo i dodaje da je u Inđiji najverovatnije bila u pitanju jaka košava koja je izazvala vrtlog. „Jednostavno, nismo imali superćelijski sistem koji bi mogao da prouzrokuje tornado”, zaključuje on.

Dezinformaciju o tornadu preneli su Blic, Prva, Kurir, Novosti, Espreso, Srbija danas, Informer, B92, Republika, Alo, NSUživo, BIZLife, Skandalozno, Sputnjik i Infobrif.

FakeNews Tragač

 

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.