Ne, Sjedinjene Države nisu ostale bez predsednika, kako tvrdi Espreso

Portal Espreso objavio je jutros „udarnu vest“ pod naslovom „SJEDINJENE DRŽAVE OSTALE BEZ PREDSEDNIKA! Tramp OPOZVAN!“, uz propratno objašnjenje „Kraj mandata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država“. Naslov je kasnije promenjen, ali je originalna verzija sačuvana na linku iznad. Lažnu vest je sa Espresa prepisao i portal A1 info.

Predstavnički dom Kongresa glasao je za opoziv predsednika Donalda Trampa, ali to ne znači da je Trampov mandat završen. O tome će narednog meseca odlučivati Senat, gde je za smenu s funkcije neophodna dvotrećinska većina glasova, a u trenutnom sastavu republikanci čine prostu većinu, što pobedu demokrata čini malo verovatnom.

Tramp je za predsednika SAD izabran 2016. godine i prvi mandat će mu isteći u januaru 2021. godine. Ukoliko dve trećine članova Senata procene da je Tramp zloupotrebio položaj ili opstruisao Kongres, što mu je stavljeno na teret u predstavničkom domu, mandat bi mogao da se završi celu godinu ranije, u januaru 2020. U tom slučaju njegovu funkciju bi do okončanja izbora obavljao aktuelni potpredsednik Majk Pens.

U isto vreme, Informer je preneo dezinformaciju da je „Senat SAD opozvao američkog predsednika“, iako se Senat o tom pitanju još nije izjašnjavao. Tekst, koji je prenela i Pravda, kasnije je izmenjen, ali su na Guglu i društvenim mrežama ostale sačuvane originalne verzije, na koje su nam ukazali čitaoci.

FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.