Koronavirus i „pijaca strave“: mediji uporno šire očigledan falsifikat

Veliki broj medija preneo je proteklih dana snimak pijace „u gradu Vuhanu“ sa koje je navodno potekao koronavirus. Na snimku dugom oko četiri i po minuta vidi se pijaca na kojoj se prodaju žive i pečene domaće i divlje životinje, uključujući pse, zmije i mačke. Međutim, iako su fektčekeri iz AFP-a i Boom-a vrlo brzo ustanovili da snimak ne potiče iz Kine, već iz Indonezije, mediji su nastavili da ga prenose, a u Srbiji su to učinili portali Alo, B92, Republika, Luftika, Crna hronika, Srbin info, Srbija danas, Dnevno i Državni.

Pretraga ukazuje na to da je manipulacija nastala na Fejsbuku, na nekom od profila sa španskog govornog područja. Jedna od verzija do sada je prikupila gotovo 30 miliona pregleda, uz 580 hiljada deljenja, ali ukoliko sada pokušate da joj pristupite Fejsbuk će vas upozoriti da je u pitanju „delimično pogrešna informacija“.

Da je snimak nastao na pijaci Langovan u indonežanskoj provinciji Severni Sulavesi utvrđeno je veoma lako – na to upućuju ranije postavljeni snimak sa Jutjuba, sâm naziv snimka, vidljivi pijačni natpisi sa snimka, kao i druge dostupne fotografije pijace Langovan.

Naknadna napomena (20. 9. 2020): Portal Luftika je prvobitno preneo netačan navod, ali ga je nakon analize FN Trgača uklonio.

 

FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.