Koronavirus i „pijaca strave“: mediji uporno šire očigledan falsifikat


Veliki broj medija preneo je proteklih dana snimak pijace „u gradu Vuhanu“ sa koje je navodno potekao koronavirus. Na snimku dugom oko četiri i po minuta vidi se pijaca na kojoj se prodaju žive i pečene domaće i divlje životinje, uključujući pse, zmije i mačke. Međutim, iako su fektčekeri iz AFP-a i Boom-a vrlo brzo ustanovili da snimak ne potiče iz Kine, već iz Indonezije, mediji su nastavili da ga prenose, a u Srbiji su to učinili portali Alo, B92, Republika, Luftika, Crna hronika, Srbin info, Srbija danas, Dnevno i Državni.

Pretraga ukazuje na to da je manipulacija nastala na Fejsbuku, na nekom od profila sa španskog govornog područja. Jedna od verzija do sada je prikupila gotovo 30 miliona pregleda, uz 580 hiljada deljenja, ali ukoliko sada pokušate da joj pristupite Fejsbuk će vas upozoriti da je u pitanju „delimično pogrešna informacija“.

Da je snimak nastao na pijaci Langovan u indonežanskoj provinciji Severni Sulavesi utvrđeno je veoma lako – na to upućuju ranije postavljeni snimak sa Jutjuba, sâm naziv snimka, vidljivi pijačni natpisi sa snimka, kao i druge dostupne fotografije pijace Langovan.

Naknadna napomena (20. 9. 2020): Portal Luftika je prvobitno preneo netačan navod, ali ga je nakon analize FN Trgača uklonio.

 

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA