Mesi plaća Ronaldinjove dugove, ali u Blicu i na Tviteru


Blic je juče preneo vest da je Lionel Mesi angažovao advokate za nekadašnjeg saigrača Ronaldinja, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Paragvaju, kao i da je spreman da plati četiri miliona evra kako bi otplatio njegove dugove.

Ronaldinjo se zaista pojavio na sudu u Paragvaju prošlog petka, nakon što su njega i njegovog brata tamošnje vlasti odvele u pritvor. Kako piše BBC, Ronaldinju su vlasti u Brazilu konfiskovale pasoš zbog neplaćenih poreza i kazni za ilegalnu gradnju na prirodnom rezervatu.

Međutim, informacija da je Ronaldinjov prijatelj i bivši saigrač u Barseloni Lionel Mesi angažovao advokate koji će braniti Brazilca, kao i da će otplatiti njegove dugove u iznosu od četiri miliona evra po svemu sudeći je lažna.

Blic kao izvor navodi medije u Brazilu i prilaže tvit profila FutbolBible u kojem je napisana spomenuta vest. FutbolBible pak, nije medij iz Brazila, već Tviter profil koji postavlja fudbalski sadržaj na engleskom jeziku, i za čiju je lokaciju navedeno Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ovaj profil poziva se na „izveštaje“ u svom tvitu, ali na koje izveštaje se misli?

Prvobitni tvit koji spominje Mesijev altruizam potiče od korisnika Ahmed ElZeiny: „Klinac koji se nekad ugledao na Ronaldinja upravo se sprema da plati njegove dugove i izbavi ga iz zatvora nakon tužbi zbog lažnog pasoša… Kako se stvari menjaju“.

Četrdesetak minuta kasnije, korisnik Z B O Y F A V prenosi istu informaciju (uz identičnu fotografiju), ali se pritom poziva na španski dnevni sportski list AS kao izvor za vest.

 

Nakon toga, ređaju se tvitovi koji prenose istu vest pozivajući se na AS kao izvor da bi narednog jutra (10. marta) već pomenuti profil FutbolBible objavio svoj tvit, koji je imao preko 8.000 ritvitova i 35.000 lajkova. Na sajtu AS-a, međutim, ne postoji pomenuta vest.

Takođe, Blic spominje i turske medije koji pišu da Ronaldinjovi dugovi idu i do devet miliona evra. Na Tviteru, profil koji spominje ovaj broj jeste Futbol Merkez, koji (ponovo) nije turski medij, nego fudbalski Tviter profil (merkez na turskom znači centar).

Takođe, zanimljivo je i da je jedan verifikovani Tviter nalog preneo ovu lažnu vest, koristeći istu fotografiju kao i korisnik od kojeg je prvobitni tvit potekao. Radi se o portalu Spor Arena, upravo iz Turske. To je ujedno i jedini verifikovani nalog koji je objavio ovu informaciju. Vest su u Srbiji, osim Blica, preneli i Republika, Teleks, Informer, Sportske.

Predrag Mijatović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA