Zadržavanjem daha ne možete testirati fibrozu „uzrokovanu koronom“


Navodi Telegrafa od 12. marta da građani mogu sami proveriti da li su zaraženi virusom korona zadržavanjem daha od 10 do 15 sekundi netačni su i deo lažne vesti koja se širila i globalno.

Oni još navode da „do trenutka kada dobijete temperaturu ili počnete ozbiljno da kašljete, postoji već 50 odsto šanse da imate plućnu fibrozu, što znači da već imate teži oblik bolesti i morate biti priključeni na respirator.“

Sajt za proveravanje činjenica Snopes analizirao je ovu temu i osvrnuo se na obe navedene činjenice: da se od koronavirusa dobija plućna fibroza i da se možete sami testirati zadržavanjem vazduha.

Kako navode, plućna fibroza nastaje kada se u plućima formira višak vezivnog tkiva kao odgovor na oštećenje pluća ili usled prisustva drugih iritirajućih faktora. Tako nastalo vezivno tkivo može ozbiljno umanjiti sposobnost pluća da unose kiseonik u telo. Do danas nijedna veća zdravstvena agencija nije navela fibrozu kao simptom COVID-19, nezavisno od stadijuma bolesti u kom se pacijent nalazi. Nije navedena ni kao simptom u Kliničkim smernicama za negu pacijenata sa potvrđenim virusom korona, niti je navedena kao simptom u zajedničkom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije i Kine o napredovanju i širenju bolesti.

Iako ozbiljni slučajevi COVID-19 obično uključuju pneumoniju (upalu pluća), koja može uzrokovati ožiljke na plućima, takvo oštećenje bi nužno nastalo nakon što se pokažu očigledniji simptomi upale pluća. Testiranje samih sebe, čak i kada bi imalo ikakvu dijagnostičku vrednost, nelogično podrazumeva da bi oštećenje pluća prethodilo drugim simptomima, bez obzira na to što bi se kao simptom prvo javio kašalj, kao indikator postojanja plućnog oštećenja, navodi Snopes.

Ovaj sajt dalje pojašnjava da se, čak i ukoliko virus korona izaziva plućnu fibrozu, njeno postojanje ne može testirati zadržavanjem vazduha od 10-15 sekundi:

„Iako je zadržavanje daha verovatno teže ako vam se kapacitet pluća smanji (što se dešava, između ostalog, i kada dođe do plućne fibroze), ne postoji naučna potvrda za tvrdnju da mogućnost zadržavanja daha 10 sekundi ukazuje na zdravlje, niti postoji podrška navedenoj tvrdnji da bi zadržavanje daha 10 sekundi bilo otežano samo ukoliko imate plućnu fibrozu prouzrokovanu COVID-19“, navodi Snopes i napominje da nekoliko faktora može smanjiti efikasnost rada pluća, uključujući alergije, astmu, hronične bolesti i infekcije: „Postoje višestruki oblici respiratornih testova koje lekari sprovode na plućima kako bi identifikovali disajne probleme. Nijedan od njih ne uključuje sposobnost zadržavanja daha 10 sekundi.“

Đ. I. – FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA