Alo, NATO i korona: prepisana izjava i pogrešne slike

U današnjem štampanom izdanju lista Alo objavljen je tekst pod naslovom „Kako to korona virus ne napada američke trupe?“, u kojem su dekanu EDUKONS Fakulteta za primenjenu bezbednost Miroslavu Bjegoviću pripisane reči iz Fejsbuk objave analitičara i osnivača škole Artimedia Saše Borojevića.

Fejsbuk objava analitičara Saše Borojevića govori o povezanosti između velike vojne vežbe NATO pakta „Odbrana Evrope 2020“ i širenju korona virusa u Italiji i Kini, iako je ova vojna vežba najavljena još oktobra prošle godine, pre početka pandemije virusa korona. Ovu objavu dekonstruisao je portal Raskrikavanje, ali to nije sprečilo redakciju lista Alo da istu objavu ipak plasira, pripisujući je ovog puta drugom čoveku.

Kako navodi Raskrikavanje, Borojević je u svojoj objavi iskoristio fotografije koje su snimljenje nekoliko godina ranije tvrdeći da su one snimljene 10. marta ove godine i da prikazuju iskrcavanje američkih trupa u italijanskoj luci Trst.

S druge strane, Alo je svoj tekst ilustrovao dvema fotografijama koje se nisu našle u Borojevićevoj objavi. Prva (levo) nastala je 26. februara ove godine nakon konferencije za medije o pomenutoj vojnoj vežbi „Odbrana Evrope 2020“ u Nemačkom gradu Bruecku, a objavio ju je portal „The Columbian“ dan kasnije, pa ona ne može ilustrovati navodno trenutno iskrcavanje američkih trupa na evropsko tlo.

Za drugu fotografiju Alo je kao izvor naveo fotografa Marcina Bileckog i Evropsku agenciju za novinske fotografije EPA, a ona se još može naći i u tekstu italijanskog portala „Secolo di Italija“ koji govori o istovetnim navodima iz objave analitičara Saše Borojevića kao o teorijama zavere, dva dana pre nego što je nastala Borojevićeva sporna objava.

Fejsbuk objavu koja o virusu korona govori kao o paravanu za grupisanje američke vojske na evropskom tlu preneli su mediji širom zemlje i regiona među kojima su, pored lista Alo, i Informer, Srpski Dnevnik, Pravda, KutakNet i Novine Novosadske.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.